home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Mazda je objavila prve zvanične skice njihovog novog kompaktnog koncept automobila, koji će se svetsku premijeru imati ove jeseni na salonu automobila u Parizu.

Iako to nije zvanično potvrđeno, ovaj koncept sa praktičnim kliznim vratima i kratkim prepustima karoserije bi trebalo da bude najava za budući gradski model Mazda1, odnosno odgovor japanske kompanije na Toyotin iQ i serijski Volkswagen up!. Kako bilo, i ova studija nastavlja sa primenom novog Mazdinog dizajnerskog rečnika viđenog na ranijim prototipovima Nagare, Furai i Ryuga, mada dodaje i par novih detalja. Još zanimljivije zvuči i najava Petera Birthwhistlea (šefa dizajnera u Mazdinom evropskom centru za istraživanje i razvoj), koji kaže da će konačni proizvod biti čak radikalniji od automobila na skicama. Auto je namenjen pre svega mlađim kupcima (imaće iPod konekciju, satelitsku navigaciju i Bluetooth), biće ekološki prihvatljiv, dok će težina biti što je moguće manja.

Iz Mazde su istovremeno najavili da će na salonu automobila u Moskvi (u avgustu ove godine) predstaviti i novi koncept kompaktnog crossover vozila, koji će se bazirati na Fordu Kuga i koji će takođe odlikovati novi dizajnerski rečnik započet sa Mazdom Nagare. 

  čitanja : 654Komentari