home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Dok čekamo na novi Minijev SUV model (najverovatnije će se zvati Crossman ili samo Cross, a pojaviće se na tržištu 2010. godine), ova britanska kompanija u vlasništvu bavarskog BMW-a je za Salon automobila u Parizu pripremila Crossover Concept, odnosno studiju sa 4 vrata kojom najavljuje dolazak serijske verzije pomenutog Minija SUV.

Kakvo god bilo konačno ime serijskog modela, BMW će njegovu proizvodnju poveriti austrijskoj firmi Magna Steyr, u čijim se pogonima u Gracu već sklapa aktuelni BMW X3. Ova odluka je doneta zbog proste činjenice da matična Minijeva fabrika u engleskom Oksfordu radi praktično punim kapacitetom, pa je neophodno organizovati proizvodnju Minija SUV ili u SAD-u ili u Austriji, a na kraju je odlučeno da to bude Austrija (ovde treba reći da je i nemački Karmann bio zainteresovan za proizvodnju Minija SUV).

Što se ovog Crossover Concepta tiče, informacije su za sada prilično škrte; tek, znaju se njegove dimenzije: dužina 4050 mm, širina 1830 mm, visina 1598 mm (standardni Mini 141 cm), dok je međuosovinsko rastojanje 2606 mm.

Kao i kod pomenutog Clubmana, i Crossover Concept ima zanimljivo rešenje otvaranja zadnjih bočnih vrata. Ona sa suvozačeve strane se otvaraju na uobičajen način, dok su ona sa vozačeve strane klizna (serijski model će najverovatnije imati konvencionalno rešenje).

Unutrašnjost ima 4 individualna sedišta, pri čemu ona pozadi mogu da se pomeraju po dužini, omogućavajući na taj način različite kombinacije sa veličinom prtljažnika i mestom za putnike.

Serijski model će pored 4x4 verzije najverovatnije imati i varijantu sa samo prednjim pogonom (u oba slučaja sa veoma skromnim off-road mogućnostima), dok će pažnju privlačiti i robusnijim izgledom (velika prednja maska, visoko postavljena svetla, viši klirens, naglašeni lukovi blatobrana). Serijski Mini SUV pokretaće 1,4 litarski i dva 1,6 litarska benzinca (od 95 do 175KS), kao i jedan dizel agregat sa 110 konja. U Velikoj Britaniji očekuju da cene startuju od oko 18.000 funti (ili 22.430 evra), pa naviše.čitanja : 942Komentari

Zanimljivo.

Nije lako napraviti nesto moderno imajuci kao osnovu dizajn iz pedesetih.

Autor Eki 10 Sep 2008, 17:56

Iskreno, meni je ovo uzasno ruzno. Istezati dizajn Minija, koji je vec na clubmanu pokazao svoja ogranicenja estetske upotrebljivosti, na ovako nesto je ustvari greota, imajuci naravno u vidu uspeh osnovnog modela.

Autor Slobodan 24 Sep 2008, 10:14