home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kompanija EDAG će na predstojećem auto showu u Ženevi predstaviti zanimljiv koncept 'futurističke automobilske skulpture' koja predstavlja viziju budućeg razvoja automobilske industrije. Koncept je inspirisran konturama kornjače, a opremljen je spoljašnjom 'oplatom' koja štiti unutrašnji skeletni okvir.

Zanimljivo je napomenuti da je predviđeno da se vozilo proizvede u jedinstvenom proizvodnom procesu zahvaljujući napretku u 'aditivnoj proizvodnji'. Kompanija priznaje da je primena ove tehnologije još daleko, ali definitivno vidi budućnost u kojoj se automobili proizvode korišćenjem lasera, stereolitografije i modeliranja (FDM).

Upravo ova poslednja tehnika mogla bi dovesti do najvećeg napretka jer se može koristiti za izradu komponenti raznih veličina. 'Strukture se stvaraju tako što roboti nanose termoplastične materijale. Kompleksne strukture izrađuju se sloj po sloj u otvorenom prostoru, bez ikakvih alata i okvira', tvrdi kompanija. 'Dodavanjem velike količine ugljeničnih vlakana, moguće je postići potrebnu snagu i čvrstoću'.

Izvor: Index.hr

Foto: EDAGčitanja : 652Komentari