home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes-Benz Vision EQS

Mercedes-Benz Vision EQS koncept – premijera najnovijeg električnog koncepta

Trajna lepota koja se kreće. Studija pruža pogled na novu dimenziju održivog luksuza.
Mercedes-Benz Vision EQS koncept je pionir čitave porodice modela Mercedes-Benz EQ. Studija pruža pogled na novu dimenziju održivog luksuza.

Transport ljudi: Mercedes-Benz predstavlja mobilnost i napredak. Koncept Vision EQS pokazuje budućnost Mercedes-Benza. Jer, dve stvari su bezvremene: potreba za pokretom i želja biti veoma poseban.

Uzbudljiv entuzijazam: Vision EQS stvara vezu između racionalnosti i emocija. Ovaj koncept predstavlja uzbudljiv dizajn budućih EQ modela Mercedes-Benza. Njegove „one bow” (jedan luk) proporcije i dramatična fluidnost su stilski glasnici nove generacije električnih Mercedes-Benz vozila.

Doživeti budućnost: Velikodušna prostranost i novi upravljački koncept Vision EQS-a po prvi put u fizičkom obliku prikazuju intuitivni i digitalni enterijer kao i napredni MBUX budućih luksuznih limuzina. Čist, tekući idiom dizajna čini da se različiti delovi upravljačke ploče stapaju u skulpturu enterijera.

Tehnologija odvedena dalje: I u održivoj budućnosti će kupci želeti limuzinu koja zadovoljava njihove zahteve u pogledu udobnosti, dizajna i tehnologije. Vision EQS spaja iste u konceptu potpuno električnog vozila u luksuznoj klasi.

Mercedes-Benz Vision EQS

Mercedes-Benz Vision EQS je prekretnica na putu prema budućnosti Mercedes-Benza. Na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (od 12. do 22. septembra 2019.), Mercedes-Benz će pokazati izazove budućnosti: održivost postaje centralna komponenta filozofije marke i glavni aspekt korporativne strategije. Ovaj koncept ispunjava te težnje već danas, a pruža pogled na buduće velike električne luksuzne limuzine. U isto vreme ilustruje namenski izrađen elektro-dizajn. Kroz Vision EQS, Mercedes-Benz šalje jasnu poruku o nastavku budućnosti kvalitetnih vozila i samoopredeljenoj vožnji. Vrhunska izrada, emotivan dizajn, luksuzni materijali i individualni užitak u vožnji će i dalje biti poželjni u budućnosti.

Mercedes-Benz Vision EQS

Svojom inovativnom, rastegnutom „one bow” (jedan luk) proporcijom, Vision EQS promoviše progresivni, luksuzni dizajn modela EQ Mercedes-Benza u novu dimenziju. Tekući ali moćan, isklesani efekat spoljašnjeg dizajna daje ovom konceptu njegov veličanstven izgled – kraljevski luksuz i aerodinamična elegancija u idealnoj harmoniji. Istaknuti, neprekinuti „svetlosni pojas” oblikuje strukturu karoserije na potpuno nov način. Nastala podela boja u visini ramena stvara utisak „crne ploče”, staklenog oblika koji pluta na srebrnoj karoseriji vozila – besprekorno povezane površine vozila od upečatljive EQ prednje maske sve do zadnjeg kraja. Na inovativan način, dizajn VISION EQS se čini elegantan i krajnje dramatičan.

Mercedes-Benz Vision EQS

Tehnološke futurističke karakteristike uključuju Digital Light prednja svetla, svako s dva holografska sočiva, integrisana u kontinuiranom 360 stepenom lightbelt-u. To ne samo da daje vozilu spokojan pogled tako tipičan za Mercedes, već omogućava i gotovo neograničen broj svetlosnih varijacija koje pružaju uvid u buduće konfiguracije svetala Mercedes-Benza. Logotip marke takođe ima nove zadatke: 229 osvetljenih, pojedinačnih zvezda čini besprekorno integrisani lightbelt na zadnjem delu, što za posledicu ima da zaštitni znak marke sjaji na prethodno nepoznat način. Interakcija između vozila i njegove okoline na konceptu VISION EQS nije ograničena samo na svetla. Digitalna prednja maska koja stvara svetlosnu matricu koja se sastoji od 188 pojedinačnih LED dioda, po prvi put pruža novi nivo precizne signalizacije. Nakon što crna ploča oživi, naizgled slobodnolebdeća zvezda i pikseli stvaraju fascinantan, trodimenzionalni efekat.

Mercedes-Benz Vision EQS

U unutrašnjosti, VISION EQS uzima inspiraciju iz sveta luksuznih jahti. Čist, tekući idiom dizajna stvara novi nivo spokoja – uz to je i vizija modernog luksuza u budućnosti. Prvi put se čitava upravljačka ploča stapa s prednjim delom enterijera i čini skulpturu. Svojom dubokom i otvorenom prostornom arhitekturom, kokpit koncepta VISION EQS obavija putnike poput palube broda. Potpuno integrisana, obuhvatajuća skulptura koja se sastoji od upravljačke ploče, centrale konzole i naslona za ruke lebdi iznad velikodušne unutrašnjosti i po prvi put daje uvid na enterijer budućih luksuznih limuzina marke. Izbor materijala za unutrašnjost koncepta takođe obezbeđuje poseban ugođaj. Mercedes-Benz sistematski razvija korišćenje održivih materijala, pri čemu koristi i tradicionalne i tehnološki napredne materijale. Visokokvalitetni DINAMICA mikrofiber u kristalno beloj boji se koristiti uz obloge izgleda javora. Izrađen je od recikliranih PET boca. Takođe se koristi veštačka koža s fino strukturisanom površinom sličnoj Nappa koži. Materijal koji se koristi na plafonu dolazi od posebnog projekta: kvalitetan tekstil stvoren dodavanjem količine reciklirane plastike iz „oceanskog otpada”, postavljajući korišćenje održivih materijala na potpuno novi nivo.

Mercedes-Benz Vision EQS

 VISION EQS predstavlja veliku unutrašnju skulpturu kao pozornicu budućnosti: digitalni sadržaj može da se doživi uranjanjem u čitavu površinu što stvara sveobuhvatnu atmosferu. Mešanje materijala i informacija ilustruje moguću intuitivnu interakciju u budućnosti. Ekrani i projekcije koje nastaju organski omogućavaju prikaz prostora, kao i inteligentno povezano svetlo koje okružuje putnike. Haptički naglasci, kao što su otvori za vazduh integrisani u oblogu kao umeci, sofisticirana maska zvučnika Rose Gold boji i miris u ukrasnom držaču poput dragulja, zaokružuju trendsetting unutrašnjost koncepta VISION EQS i na najbolji način pokazuju vrhunsku izradu.

Mercedes-Benz Vision EQS

 S elektromotorima na prednjoj i zadnjoj osovini i akumulatorom integrisanim u podu vozila, VISION EQS predstavlja vrlo dobro uravnoteženi koncept vozila. Osnova za dinamične performanse i bezbednost na visokom nivou dolazi zahvaljujući električnom pogonu na sva četiri točka s raspodelom momenta po osovini i baterijom ugrađenom duboko u podu vozila između osovina. Zahvaljujući snazi od više od 350 kW/476KS i obrtnim momentu od oko 760 Nm, raspoloživom u deliću sekunde, VISION EQS ubrzava 0-100 km/h za manje od 4,5 sekundi i psotiže najveću brzinu veću od 200 km/h. Nisu samo performanse impresivne, izvanredna energetska efikasnost takođe postavlja standarde. Kao rezultat toga, zahvaljujući inteligentnoj operativnoj strategiji, concept sa jednim punjenjem 100 kWh baterija ima vrlo udoban vozni domet do 700 km prema WLTP-u. Uz pretpostavku efikasnosti punjenja od 350 kW, koncept puni baterije do 80% za manje od 20 minuta.

Mercedes-Benz Vision EQS

„S VISION EQS konceptom, Mercedes-Benz se opredelio za potpuno novu, potpuno varijabilnu električnu platformu. Ista je u mnogočemu prilagodljiva i može da se koristi na bazi cross-modela: zahvaljujući modernom modularnom sistemu, međuosovinsko rastojanje i trag, kao i sve druge komponente sistema a posebno baterija, promenjivi su i zato pogodni za širok raspon različitih koncepta vozila. Zbog kućnog razvoja i stručnosti u proizvodnji, Mercedes-Benz koristi i prednosti strategije modularnih alternativnih pogonskih sistema koja se bazira na grupama modela i pojedinim serijama kao i direktan pristup ključnim komponentama e-mobilnosti. Na primer, visoko-efikasna litijum-jonska baterija dolazi iz Daimlerove filijale ACCUMOTIVE. Kao što je slučaj i s modernim modelima Mercedes-Benza serijske proizvodnje, struktura vozila se bazira na inteligentnom kombinovanju više materijala – čelika, aluminijuma i ugljeničnih vlakana, plus održivih recikliranih materijala. To optimalno zadovoljava zahteve postavljene na najmanju moguću masu, snagu, troškovnu efikasnost i održivost. VISION EQS takođe daje jasan smer za nastavak kontrole vozila od strane vozača. U tu svrhu koncept pokazuje propusnost platforme sa jasnim fokusom na vozača. Mercedes-Benz će takođe biti u mogućnosti da ispuni želju za individualnom mobilnošću i uzbudljivim karakteristikama upravljanja u budućnosti. Istovremeno, VISION EQS predstavlja automobil koji podržava vozača s visoko automatizovanom vožnjom niova 3, npr. pri dužim putovanjima autoputem. Zahvaljujući modularnom sistemu senzora, nivo autonomije može se u budućnosti razviti do potpuno automatizovane vožnje.

Mercedes-Benz Vision EQS

Mercedes-Benzova želja je da je novi vozni park CO2-neutralan za 20 godina. To znači transformaciju društva za manje od tri ciklusa proizvoda. Put prema održivoj mobilnosti je, dakle, inovacija – sa sveobuhvatnim pristupom. Cilj je podstaknuti korisnički entuzijazam za mobilnost koja je klimatski neutralna kao i vožnju bez emisija. U nekim regijama, a u zavisnosti od toga kako je proizvedena, električna energija je značajan izvor emisija CO2 tokom životnog ciklusa električnog automobila. Prema tome Mercedes-Benz nastoji da podstakne kupce da pune svoje automobile sa „zelenom” energijom. Rešenja kao što su Mercedes me CHARGE omogućavaju vozačima automobila povoljno punjenje vozila na mnogo različitih javnih naplatnih stanica u EVropi, gde god je to moguće putem energije iz obnovljivih izvora. Uz IONITY, joint venture između FIRMi BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company i Volkswagen grupa s Audijem i Porscheom, Mercedes-Benz nudi svojim klijentima lakši pristup do infrastrukture za efikasno brzo punjenje duž glavne evropske saobraćajne arterije. Više od 100 od 400 parkova za punjenje planiranih u Evropi do 2020. godine je već u pogonu.

Izvor: PR Mercedes-Benz / Automania.hr

Foto i video: Mercedes-Benzčitanja : 1092Komentari