home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mazda MX-81

Ako se pomene Mazda i pritom MX, glavna asocijacija je MX-5, mali roadster koji je uživanje u vožnji doveo na najviši mogući nivo i dokazao da za pojačano lučenje hormona sreće nije potreban supersportski automobil sa 400 ili 500 KS.

Koncept laganog i malog dvoseda s pogonom na zadnje točkove je osvojio svet i sve nakon toga je lepa prošlost i sadašnjost. Danas je Mazda naziv MX dala i električnom SUV-u koji nosi ime MX-30. Međutim, da li znate kako je sve počelo?

Kako podseća Revija HAK, pre tačno 40 godina Bertone je za Mazdu dizajnirao futuristički koncept nazvan MX-81 (verovatno po 1981. kada je predstavljen), kompakt modernih linija i kratkog životnog veka. Zabljesnuo je na autoshowu u Tokiju i nestao. Ubrzo je nestao, ali sada su ga pronašli u Mazdinom skladištu i uredili ga u SuperStileu u Torinu.

Mazda MX-81

Sledeći MX je bio MX-02, još jedan kompakt i još jedan koncept predstavljen 1983. godine. Onda je došla 1985. godina i koncept MX-03, koji je u nekim detaljima izgledao kao daleki predak Honde NSX – mada je imao motor napred.

Na kraju, što se koncepata tiče, na autoshowu u Tokiju 1987. predstavljena je Mazda MX-04, mali sportski automobil na kojem ste mogli da uklonite panele od fiberglasa i da ga za nekoliko minuta pretvorite u kabriolet.

Dve godine kasnije predstavljena je Mazda MX-5 Miata, a kao što znamo sve nakon toga je priča o automobilskom užitku prve kategorije.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Mazdačitanja : 416Komentari