home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Citroen Urban Collëctif

U saradnji s kompanijom Accor i reklamnom firmom JCDecau, Citroën je predstavio svoju viziju budućnosti urbane mobilnosti. Koncept Urban Collëctif je u suštini električna i potpuno autonomna platforma koja vozi na sferama.

Citroen Urban Collëctif

Urban Collëctif je dugačak 2,60, širok 1,60 i visok 0,51 metar. Točkovi (odnosno sfere) sposobni za sve smerove pod nazivom Eagle 360 je razvio Goodyear. Oni koriste elektromotore i omogućavaju upravljivost od 360 stepeni, a hidraulični jastuci su zaduženi za udobnost, piše Jutarnji.hr.

Citroen Urban Collëctif

U zavisnosti od okruženja, električna platforma je sposobna za maksimalnu brzinu od 5 km/h ili 25 km/h. Ovo možda zvuči sporo, ali Citroën navodi da bi njegov koncept 'poboljšao fluidnost saobraćaja za najmanje 35 posto ako se vozi po namenskoj saobraćajnoj traci'.

Citroen Urban Collëctif

Glavna karakteristika je mogućnost smeštaja različitih 'kabina' koje mogu da se zamene za 10 sekundi. Citroën je za sada predstavio tri različite verzije, a u budućnosti bi moglo da se ponudi mnogo različitih dizajna.

Citroën navodi da je sve moguće s 'open-source' pristupom njihove tehnologije, što daje mogućnost trećoj strani da razvije kompatibilni pod. Očigledno, projekat je još daleko od mogućeg lansiranja na tržište, ali nam daje dobar uvid na pitanje šta budućnost sprema po pitanju urbane mobilnosti.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto i video: Citroënčitanja : 401Komentari