home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lincoln Model L100 Concept

Lincoln prikazuje L100 Concept, i to kao potpuno električnu i autonomnu studiju za koju se navodi da gleda u budućnost, poštujući istoriju brenda.

Lincoln Model L100 Concept

L100 Concept će učestvovati na ovogodišnjem izdanju događaja Pebble Beach Concours d’Elegance i slavi 100. rođendan ovog američkog brenda. S tim u vezi, Lincoln ističe da je ova studija inspirisana Lincoln Modelom L iz 1922. godine, koji je u to vreme bio visoko cenjeni inženjerski eksponat za brend.

Lincoln Model L100 Concept

„Nalazimo se u posebnom trenutku u našoj istoriji. Tokom poslednjih 100 godina, Lincoln je bio pionir višestrukih inovacija i pomerao je granice dizajna koji su definisali naš brend kakav poznajemo i volimo danas“, rekla je Džoj Falotiko, predsednica Lincolna. „Sa konceptom modela L100, mi ponovo zamišljamo kako bi Lincolnovo utočište moglo da izgleda za naše klijente sutrašnjice i pravimo veliki korak ka našem sledećem poglavlju.”

Lincoln Model L100 Concept

Lincoln svoju budućnost zamišlja kao elegantno vreme, a ovaj dizajn je zamišljen da to prenese. Karoserija kupea seče vazduh svojim „K-repom“ i dugim, niskim proporcijama. Sve od A-stubova kao pozadi se otvara, sa vratima koja se šire poput školjke bubamare, a krov takođe iskače. L100 Concept treba da pruži „pravi osećaj ceremonije“ kada priđete do njega.

Lincoln Model L100 Concept

Lincoln koristi svetlosne znakove da poželi dobrodošlicu putnicima „orkestriranom simfonijom svetla“ kako iznutra tako i spolja. Osvetljenje takođe može da prati ljude oko vozila kako bi se pripremilo za iskustvo posebno za njih. Takođe je korisno jer sadrži informacije o stanju napunjenosti baterije. Kada uđu unutra, putnike dočekuje veganski enterijer koji se sastoji od toplih, mekih belih materijala za sedenje, naglašenih recikliranim materijalima.

Lincoln Model L100 Concept

Boja eksterijera je postignuta korišćenjem metalik boje i keramičkog trosloja sa akrilnim akcentima.

Prostorno, unutrašnjost je dizajnirana da iskoristi prednosti autonomne i električne tehnologije koncepta. Vozilom se upravlja sa „kontrolorom šahovskih figura“ inspirisanim draguljima. Sedišta se mogu konfigurisati tako da sva sedišta budu okrenuta napred ili jedno prema drugom, za društveniju atmosferu. Jednostavno preklopivo prednje sedište omogućava tu transformaciju, dok ravan i osvetljen pod koristi prednost nedostatka komponenti pogonskog sklopa koji pretrpavaju putničku kabinu.

Lincoln Model L100 Concept

Lincoln nije objavio detalje o pogonskom sistemu, ali kaže da model L100 koristi baterijske ćelije i tehnologije nove generacije koje će isporučiti „gustinu energije koja menja igru“.

Celo vozilo tretira kao sistem, integrišući baterije u strukturu vozila, čime se omogućava veća efikasnost. „Ovaj koncept nam je omogućio da dizajniramo novo iskustvo koje nije opterećeno prošlim ograničenjima i predstavlja evoluciju naših principa“, navodi Kemal Ćurić, globalni direktor dizajna. „Krajnji izraz našeg dizajna modela L100 je onaj koji se kreće bez napora – vozilo koje izgleda kao da je oblikovano vetrom, kao da trenje ne postoji.”

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 543Komentari