home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
ZEDU-1

Bez fine prašine, bez CO2 i gotovo ikakvih drugih emisija: Nemački svemirski centar (DLR) i automobilska kompanija HWA su predstavili prototip za koje tvrde da je ekološki najprihvatljivije drumsko vozilo na svetu.

Aerodinamična električna limuzina nazvana ZEDU-1 bi trebalo da ponese tu titulu. Za razliku od drugih automobila, u okolinu bi trebalo da emituje znatno manje kočione prašine i čestica guma koje nastaju trenjem s podlogom. Prvo je omogućeno novom vrstom električne kočnice s više diskova, koja je integrisana u elektromotor umesto u točkove. Pluta u uljnoj kupki koja upija svaku abraziju. Magnetska indukcijska kočnica obezbeđuje dodatno usporavanje, navodi Revija HAK.

ZEDU-1

Premeštanjem kočnice s točka na motor stvara se prostor u luku točka, koji su naučnici u potpunosti prekrili i aerodinamički optimizovali tako da se mikroplastika abrazije s guma pomoću vakuuma usisava u sistem filtera – slično usisavaču. Emisije plastike bi trebalo da se u potpunosti neutrališu do brzine od 50 km/h, a pri većim brzinama za 70 do 80 posto. Obe tehnologije će se dalje razvijati zajedno s industrijom za serijsku proizvodnju.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: DLRčitanja : 472Komentari