home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : www.novosti.co.yu

Banke su počele da odobravaju auto-kredite i u dinarima i to bez učešća. Ali, zato su kod ove vrste zajmova vezanih za stranu valutu podigle učešće na 30 odsto, kako je i propisala Narodna banka Srbije.
Tako, na primer, banka "Inteza" i "Komercijalna banka" nude građanima pozajmicu za kupovinu novih i starih vozila u domaćoj valuti, sa promenjivom kamatnom stopom od 17 do 19 odsto i sa rokom otplate do 84 meseca.
Ukoliko neko želi uz pomoć "Inteze" da kupi automobil i otplaćuje rate u domaćoj valuti, maksimalno može da se zaduži do 500.000 dinara. Na primer, za auto-kredit od 400.000 dinara neće biti potrebno učešće, a moći će da se otplaćuje po efektivnoj kamatnoj stopi od 19,85 odsto godišnje. Mesečna rata iznosi u ovom slučaju 8.293,36 dinara. Ako se klijent opredeli za zajam vezan za evro u iznosu od 10.000 evra, potrebno je da položi depozit od 30 odsto ili 3.000 evra. Banka kreditira 7.000 evra sa efektivnom kamatom od 12,74 odsto. Mesečna rata je 121,36 evra.

- "Komercijalna banka" u svojoj standardnoj ponudi za auto-kredite sa valutnom klauzulom zadržala je iste kamatne stope koje su važile i do sada - kaže Ljiljana Milošević, zamenik direktora Sektora za poslove sa stanovništvom "Komercijalne banke". - Ukoliko klijent položi depozit dobija kamatnu stopu od 9,90 odsto, a ako se odluči za varijantu sa učešćem kamata je 10,90 odsto godišnje.
Ova banka odobrava i zajmove za kupovinu vozila u dinarima, bez učešća. Za klijente banke kamatna stopa iznosi 17 odsto, odnosno efektivna je od 17,82 odsto. Maksimalni rok otplate je do 84 meseca.
Na građanima je da se odluče da li će bez učešća uzeti zajam za kupovinu vozila i pri tome platiti veću kamatu, ili će položiti depozit i ostatak duga otplaćivati po manjoj ceni.
Prema statističkim podacima uvoz automobila konstantno raste, tako da je lane uvezeno četvorotočkaša u vrednosti od 55 miliona dolara. Posle gasa i nafte, na listi nabavljene robe u inostranstvu prošle godine najviše je bilo motornih vozila. Samim tim i auto-krediti su veoma traženi, a građani radije zajme kod banke, nego što kupuju automobile na lizing.

KAKO SE KREĆU

Zavisno od banke, kamate na auto kredite vezane za stranu valutu kreću se od 9,90 do 18 odsto na godišnjem nivou. Minimalni iznos kredita je 3.000 evra, a maksimalni 30.000 evra, dok kod nekih banaka zavisi od kreditne sposobnosti klijenta, što znači i preko ovog iznosa.
Rok otplate je četiri do sedam godina. Uz zajam se mogu pazariti nova i stara vozila kupljena kod firmi ili od građana. Pojedine banke za iznose do 20.000 evra ne traže žirante. Jednokratna naknada banke kod većine banaka je dva odsto.čitanja : 4535Komentari