home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa: Novosti.rs

Od početka ove godine drastično opala prodaja novih automobila u Srbiji, žale se uvoznici i trgovci. U prvih sedam meseci 14.542 kupca, ili 27,5 odsto manje nego lane

Saloni automobila u Srbiji su opusteli kao polja spržena jarkim suncem. "Elementarna nepogoda" koja je pogodila naše uvoznike automobila dolazi iz "presahlih" novčanika kupaca, a dokaz za to je nikada slabija prodaja. U julu je prodato 1.980 automobila, što je za oko 500 vozila manje nego u istom mesecu lane, skoro tri puta manje nego u julu 2008. kada je prodato preko 5.500 vozila!

U prvih sedam meseci ove godine, nove automobile je pazarilo samo 14.542 kupca. To je za 27,5 odsto manje nego u istom periodu lane kada su prodata 20.783 nova automobila! Prava razmera ove "suše" vidi se tek kada se uporede prodajni rezultati iz ove i 2008. godine, kada je u prvih sedam meseci prodato 36.610 automobila.

- Ogroman pad prodaje je nešto sa čime se svako od uvoznika snalazi na svoj način. Mi u "Euro sumaru" smo ipak, uspeli da u poslednja dva meseca čak i podignemo prodaju u odnosu na isti period prošle godine - kaže za "Novosti" Željka Karić, zadužena za odnose sa medijima u kompaniji koja uvozi "Suzuki" vozila.

Ipak, kaže ona, taj rezultat je pomalo nerealan jer se poklopio sa letnjom akcijom "Suzukija" u kojoj je moguće pazariti popularni "Suzukijev" model "SX4" za manje od 10.000 evra.

- Možete da prodate više kada kupcima vozila iz "B" segmenta ponudite za "broj veći" auto, ali to je teško održivo na duži period. Činjenica je da je tržište žestoko palo i da se kraj krizi ne vidi - kaže Željka Karić.

Razlozi slabe prodaje leže u teškoj materijalnoj situaciji većine stanovništva, ali i u strahu od dodatnog zaduživanja. Iako su ponude banaka i lizing kuća, baš kao i cene automobila u Srbiji "nikad povoljnije", teško je upustiti se u takvu vrstu avanture.

- Otuda i ne čudi da je oko 70 odsto prodatih automobila otišlo "za keš" - kaže Karićeva.

LUKSUZNO PROLAZI

Brendovi iz takozvanog "premijum" segmenta, "mercedes", BMV, "audi", zadržali su "uobičajene" prodajne kvote. Na prodaju luksuznih vozila ekonomska kriza, svuda u svetu, pa ni u Srbiji, nije mnogo uticala. Čak su kod nekih uvoznika, rezultati prodaje i bolji, jer su cene "drumskih krstarica" takođe dosta jeftinije nego ranijih godina. čitanja : 1326Komentari

totalni raspad trzista :(

Autor Nedjo 27 Avg 2012, 15:08

„Zastava“ je 2008. godine sama plasirala skoro 15.000 vozila na tržištu, a više od 70 odsto njih je plaćeno gotovinom.

Autor CaMIRO 27 Avg 2012, 22:41

Sto se tice kupaca na kredit ili lizing, stvarno treba biti lud pa u ovakvom trenutku uci u jedan takav aranzman.

Autor Damko 27 Avg 2012, 23:14