home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Korišćeni automobili iz Evrope, sve skuplji na srpskim auto-placevima. PDV prema vrednostima vozila iz kataloga Auto-moto saveza Srbije

Carina na sve vrste automobila uvezene iz Evropske unije nema od Nove godine, ali korišćena vozila ne mogu da zaobiđu poskupljenje. Dileri polovnih vozila i špediteri za to okrivljuju Upravu carina jer umesto stranih kataloga, na osnovu kojih se vrši procena vrednosti vozila, sada primenjuje vrednosti iz kataloga Auto-moto saveza Srbije!

Dejan Marjanović, iz špedicije "Tufna", objašnjava da je katalog AMSS namenjen domaćem tržištu, odnosno da se primenjuje kod prenosa prava vlasništva, a da se oni bave uvozom vozila sa inostranih tržišta, pa bi stoga osnova trebalo da bude ona cena koja je stvarno plaćena u inostranstvu.

Prilikom uvoza vozila sada se plaća samo porez na dodatu vrednosti (PDV), a za njegov obračun se kao osnovica uzima katalog AMSS, koji je po mišljenju trgovaca polovnim vozilima - nerealan.

- Na našem tržištu cena "fijeste dizel" iz 2010. je više od 6.500 evra po njihovom katalogu, a ja tu istu "fijestu", sa još boljim paketom opreme, platim u Italiji od tri do tri i po hiljade evra, pri čemu dobijem i popust na količinu - objašnjava jedan uvoznik iz Šapca. - I umesto da platim (porez 20 odsto) maksimalno 700, treba da izbrojim 1.300 evra. Za toliko će i na placu biti skuplji polovnjaci.

U Upravi carina potvrđuju da od prvog dana 2014. kao reper za proveru vrednosti uvezenih automobila koriste katalog Auto-moto saveza Srbije kako bi bile sprečene obmane, ističući da je netačno da su vrednosti u tom katalogu nepovoljne po kupce.

U saopštenju Uprave carina se navodi da će faktura, odnosno prijavljena vrednost i dalje biti osnovni izvor informacija o vrednosti vozila i da će korišćenjem kataloga kao repera za proveru vrednosti biti onemogućene obmane.

- Jasno je da će se priznavati profaktura na kojoj je cena približno ista kataloškoj, ali neće ona po kojoj je vozilo koje košta desetak hiljada evra, plaćeno 2.000 evra, a bilo je i takvih slučajeva - objašnjava za "Novosti" jedan od carinika.

Uprava carina napominje da je prema analizi rada službe ustanovila da se praksa prilikom carinjenja vozila razlikuje od carinarnice do carinarnice u zavisnosti od izvora informacija koji se koristi kao reper za proveru vrednosti vozila. Da bi uslovi za carinjenje bili jednaki za sve, Uprava je donela odluku da se ubuduće koriste isključivo podaci iz raspoloživog domaćeg kataloga, a to je katalog AMSS.

POREZ NA POREZ

Svaki put kada polovno vozilo promeni vlasnika, plaća se porez na prenos apsolutnih prava, ili kako je to kod nas odomaćeno "porez na prenos vlasništva polovnog automobila". Izuzetak je samo kada je prodavac pravno lice i PDV obveznik. Ta poreska stopa iznosi 2,5 odsto i plaća se po vrednostima iz kataloga AMSS. Tako ćete za "fijestu dizel" iz 2010. godine, vrednu oko 5.000 evra platiti "prenos vlasništva" između 11.906,75 i 18,379,46 dinara!

Izvor: Novosti.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Fordčitanja : 2494Komentari

Realno gledajuci, ionako su extra zaradjivali na polovnjacima iz uvoza.
Ako uzmemo npr., Punto iz 2001 god, benzinac, u Italiji kosta oko 600 do 700 evra ( naravno oni krsevi koji se dovoze kod nas)a ovde ih prodaju za gotovo 2000 evra!!!
Naravno da postoje i troskovi prevoza, PDV-a, ali opet je prevelika razlika.

Autor Alfista 11 Jan 2014, 17:33