home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Češku marku Škoda Auto danas poznajemo kao proizvođača veoma solidnih automobila, baziranih na Volkswagenovoj tehnologiji i motorima, sa cenama nešto nižim od nemačkih pandana. Od ostatka ponude matične marke i njenihh podmarki Škodini modeli se izdvajaju i dizajnom, koji je, po mišljenju mnogih, neretko čak i superioran dizajnu pojedinih Volkswagenovih modela.

Priča o Škodinom preporodu započela je baš nekako u ono osetljivo doba prelaska iz tamnih komunističko-socijalističko-totalitarističkih vremena u "blistava, sjajna i perspektivna vremena kapitalizma." U to vreme je Škoda dotadašnje "limuzine" zamenila nezaboravnim Favoritom, koji je kasnije nasledila Felicia, itd.

Kako je nastajao Favorit i sa kakvim su se sve oblicima i idejama češki dizajneri zabavljali radeći na Favoritu, pogledajte u priloženom videu.

Izvor: Autosport.hr / Youtube.comčitanja : 2077Komentari

Fenomenalan auto. Razvoj mu je trajao skoro 20 godina, što nešto govori i kada se uzmu okolnosti u obzir.

Pre par godina je jedan od britanskih časopisa izjavio da je "Folksvagen" uzeo "Škodu" upravo zbog "favorita", od kojeg je napravio novu generaciju "pola".

"Saksenring" i "Vartburg" su takođe imali interesantne koncepte, šteta što sistem nije dozvolio da izađu na videlo i uđu u proizvodnju.

Autor CaMIRO 30 Apr 2013, 10:37

Na prototipu iz "83.se vidi uticaj Pežo-a 205.,a u unutrašnjosti iz Golfa.Da je tada puštena u proizvodnju to bi bio moderan auto.Na gotovom prototipu Favorita se vidi da je imao mnogo kvalitetnija sjedišta i tapacirunge nego serijski model.Kupe je imao jak stilski uticaj Citroena XM,šteta što se nije proizvodio jer je Škoda imala dugu tradiciju proizvodnje kupea.Favorit sedan je trabalo proizvoditi zbog tradicionalne potražnje na istočnim tržištima.Modernizovani Favorit je u stvari Felicia.To nije VW Polo niti je ikada bio,njegova mehanika se značajno razlikuje od VW iako su se u jednom periodu u njega ugrađivali motori i mjenjači iz VW.

Autor Bungi 26 Avg 2015, 13:23