home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Dacia Duster

Dacia Duster je postao globalno uspešan SUV koji je u proteklih osam godina privukao milione kupaca širom sveta. Malo je međutim poznato da aktuelni Duster nije prvi SUV Dacije, čak ni prvi model rumunske kompanije s ovim imenom.

Naime, terenac po imenu Dacia Duster je prodavan na britanskom tržištu od 1985. do 1993. godine!? "Originalni" Duster međutim nije ništa drugo nego preimenovani ARO 10, koji je značku najvećeg rumunskog automobilskog proizvođača dobio iz nekoliko razloga.

Osnovni cilj promene identiteta je bilo poboljšanje imidža: Originalni ARO je napravljen na platformi robusnog sovetskog terenca GAZ, dok je u Velikoj Britaniji od 1982. godine Dacia prodavala model Denem, jednu od brojnih rumunskih varijacija na Renault 12.

Dacia Duster

Takođe, ARO 10 je dobio Renaultove motore, licencno napravljene u Daciji – najpre 1,3 litarski benzinac, a izvozne verzije i agregat zapremine 1397 kubika (65KS).

ARO 10 je predstavljen 1980. godine i bio je jedno od prvih vozila za slobodno vreme, "rumunski Jeep Wrangler" sa pogonom na zadnje ili sva četiri točka. Tokom zlatnih '80-ih, na zapadnoevropskim tržištima su prodavane i verzije sa VW i Pegaso dizelskim motorima.

Tokom osam godina nastupa u Velikoj Britaniji, Duster je bio dostupan u nekoliko karoserijskih verzija (hatchback, roadster, van, pickup).

Nakon što je poslednja Dacia Duster isporučena britanskim kupcima u septembru 1993. godine, mini SUV dužine 3,7 metara je nastavio život na manje zahtevnim tržištima do 2006. godine, naravno sa značkom ARO.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: Dacia Forumčitanja : 1889Komentari