home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Citroen GS

Citroën poziva posetioce sajma Rétromobile 2020. koji se održava u halama Paris Expoa na Porte de Versailles, od srede 5. februara do nedelje 9. februara, da nakon proslave stogodišnjice Marke koja je obeležena prošle godine, dođu zajedno da proslave i 50 godina čuvenog modela GS, piše Jutarnji.hr.

Priča od GS-u počinje na sajmu u Parizu 1970. godine kad novi model osvaja nagradu Evropskog automobila godine. Nakon toga više od 2.5 miliona primeraka proizvedenih od 1970. do 1987. godine svedoči o komercijalnom uspehu na tržištu.

Citroen GS

Recept za takav uspeh bio je sledeći: automobil srednje klase (dužine 4,12 m, širine 1,60 m, visine 1,34 m, težine 900 kg s 5 sedišta) bio je sjajno prilagođen potrebama svog vremena. Model GS je modernog i aerodinamičkog stila, s inovativnim mehanizmom koji se sastoji od 4 vodoravna cilindra i dobro osmišljenom unutrašnjošću. Kao vrhunac svega, model je opremljen hidrauličnim ooslanjanjem koji mu pruža udobnost i vozne karakteristike koja konkurenti ne mogu da ponude.

Citroen GS

Neke druge karakteristike ga takođe čine modelom ispred svog vremena: četiri disk-kočnice, zapremina prtljažnika od 465 litara (710 za verziju break tj. karavan), a osim toga, GS ima i neke originalne elemente: parkirna kočnica s tipkom u sredini armaturne ploče ili okretni brzinomer u otvoru s lupom.

Njegovu dugu karijeru će obeležiti u više navrata razvoj karoserije (break karavan, veliki redizajn kod proimene u GSA) ili mehanike (zapremina motora, 5-stepeni menjač, C-Matic prenos), pa čak i kratkotrajna verzija s 'Birotor' rotacionim motorom, proizvedena u 847 primeraka od 1973. do 1975. godine.

Model GSA je 1979. godine postao naslednik modela GS. Automobil je dobio velike branike i praktična vrata prtljažnika. Opremljen je i „dijagnostičkom” utičnicom pod poklopcem motora koja omogućava različite postavke i kontrole poput napona akumulatora bez opterećenja pri pokretanju.

Za 50. rođendan modela GS, Marka predstavlja poseban Citroën GS par Tristan Auer pour Les Bains. Reč je o posebnom GS-u poverenom poznatom dizajneru enterijera Tristanu Aueru da ga transformiše i izloži na sajmu Rétromobile pre nego što stigne na svoje odredište na sledeće tri godine: Les Bains, kultni pariski restoran još od 1978., odnosno zlatnog doba GS-a!

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Citroenčitanja : 483Komentari