home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes 190 E Elektro

Savremena auto industrija izgleda značajno drugačije od one kakvu pamtimo u zlatno vreme Mercedesa. Ako uzmemo u obzir kako se brzo razvijaju proizvođači automobila specijalizovani za električna vozila, automobilski dinosaurusi poput Mercedesa prilično kasne na električnu zabavu.

Kako piše portal Vozim.hr, tako je bar bilo sve do 2016. godine kada su se napokon odvažili i izneli plan i program razvoja električnih automobila. Tada je trebalo da prođe još tri godine da napokon ugledamo prvo potpuno električno vozilo iz Mercedesa, razvijeno od nule upravo s tom mišlju u glavama Mercedesovih inženjera. Godine 2019. dobili smo naime električni Mercedes EQC.

Mercedes ipak nije tako nov u priči sa električnim automobilima. Još 1990-ih godina su koketirali sa idejom vožnje na struju. Tada su na sajmu u nemačkom gradu Hanoveru po prvi put predstavili električnu verziju kompaktne 190-ke W201. To su bili relativno jednostavni i sirovi pokušaji da se električna energija obuzda i upakuje u format putničkog automobila. Koliko su benzinci i dizelaši napredovali u poslednjih 30-ak godina, automobili opremljeni baterijama i elektromotorima su još višestruko napredovali s tim da i u današnjoj modernoj formi još uvek ne nude nezavisnost i slobodu onih sa unutrašnjim sagorevanjem. To je stvar baterija i manjkave infrastrukture.

Mercedes 190 E Elektro

Mercedes 190 E Elektro je bio opremljen sa nekoliko različitih verzija pogonskog sistema, najviše se razlikovao po pitanju baterija. Tada su korišćene mogli bismo reći opasne baterije sa niklom, hlorom i sumporom. Performanse automobila su bile prilično skromne. Ukupna snaga je bila samo 45 KS a dolazila je iz dva elektromotora na zadnjim točkovima.

Mercedes 190 E Elektro

Nažalost 190 E Elektro nije skoro ničim doprineo značajnijem razvoju električnih automobila, kao i većina njegovih električnih savremenika postao je deo slabo zapamćene istorije. Električni automobili trenutno doživljavaju pravu renesansu a razloge možemo tražiti u svemu. Počevši od ekologije, do značajno napredovale tehnike pa sve do politike.

Izvor: Vozim.hr

Foto: Mercedes-Benzčitanja : 499Komentari