home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Navikli smo da idealizujemo rad italijanskih automobilskih dizajnera. Pininfarina, Bertone, Giugiaro, italijanski "karoseristi" su proizvodili remek-dela i hitove, ali ne uvek. Ponekad bi slavni italijanski automobilski dizajneri izbacivali monstrume...

Žrtve užasnog dizajna su bili čak i prestižni proizvođači poput Ferrarija koji se od samog osnivanja kompanije ograničio na izradu šasije i agregata, dok je izgled eksterijera naručivao od domaćih karoserijskih kompanija.

Tako je kompanija s propetim konjićem sredinom '50-ih godina prošlog veka od nekoliko italijanskih kompanija zatražila "telo" za model Ferrari 410 Superamerica. Izgled je trebalo da prati vrhunske performanse 5,0 litarskog V12 motora snage 340 "konja", a odgovor su poslali Boano, Pininfarina, Ghia…

Ferrari 410 Superamerica by Ghia

Kada je 1955. godine ugledna Carrozzeria Ghia iz Torina poslala gotov predlog svog Ferrarija 410 Superamerica, velikog Enza Ferrarija je zamalo "strefio šlag". Takav optički nesklad iz svakog ugla je teško bilo pronaći čak i na tadašnjim ogromnim američkim automobilima, a kamoli na prefinjenim modelima iz Maranella.

Ružan, ružniji, Ferrari 410 Superamerica by Ghia! Naravno, ovaj automobil je ostao na samo jednom izrađenom primerku, a Carrozzeria Ghia nikad više nije dobila narudžbinu Ferrarija.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: Carrozzeria Ghiačitanja : 1870Komentari