home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bricklin SV-1

Američki DeLorean je zahvaljujući filmovima "Backt to the Future" postao veoma popularan, a Kanađani imaju "svoju verziju".

Reč je o modelu Bricklin SV-1 koji liči na DeLorean, ali ipak se radi o automobilu koji je ranije proizveden. Četvorotočkaš je ideja Malcolma Briklina, koji je osnovao kompaniju Subaru of America i na američko tlo doveo čak i Yugo.

Bricklin SV-1

SV-1 ima gullwing vrata, čvrstu karoseriju od fiberglasa, čeličnu putničku ćeliju, kao i branike koji apsorbuju energiju.

Bricklin SV-1

Iako ti branici izgledaju kao da SV-1 rađa drugi SV-1, automobil je u to vreme izgledao prilično atraktivno, a gullwing vrata su bila uteha za one koji nisu mogli da priušte Lamborghini Countach. Nažalost, imala su manu, jer ukoliko biste otvarali jedna dok zatvarate druga, "spržili" biste električni motor koji pokreće hidrauličnu pumpu.

Postojala su uputstva koja su edukovala vozača kako izaći iz automobila ukoliko se isprazni akumulator.

Bricklin SV-1

Prvi primerci modela SV-1 su imali 5,9 litarski V8 AMC 360 motor koji je razvijao 220KS. U ponudi su bili manuelni i automatski menjač, ali od 1975. godine se ugrađivao 5,8 litarski motor koji je razvijao 175KS i koji je bio uparen samo sa trostepenim automatskim menjačem. Automobil je u ovoj konfiguraciji od 0 do 100 km/h ubrzavao za nešto više od 8 sekundi.

Problemi s kvalitetom izrade su ga osudili na kratak život, jer je model do 1975. godine prodat u svega 3.000 primeraka.

Od tada je prošlo 45 godina, a Bricklin ipak ima poseban status jer se radi o interesantnom i neobičnom klasiku sa zanimljivom pričom. Jedan primerak je prodat u SAD-u sa Lentech četvorostepenim automatskim menjačem ugrađenim umesto fabričkog trostepenog.

Automobil je ponovo lakiran, unutrašnjost je presvučena, a na viziru se nalazi potpis Malcolma Bricklina.

Novi vlasnik je izdvojio 26.200 dolara.

Izvor: Klix.ba / Carscoops.comčitanja : 502Komentari