home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bischofberger Audi 100

Neobičan i zanimljiv, Bischofberger Audi 100 je ujedno i veoma retko vozilo.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka fanovi Audija su mogli da dobiju tada novi Audi 100 u formi za kampovanje. Tu nije reč o obaranju zadnjeg sedišta, jer je postojao model pod nazivom Bischofberger Audi 100, koji je bio pravi kamper.

Bischofberger Audi 100

Nakon što je napravila prvi kamper baziran na Audiju 100 Typ 43 i postizanja dogovora s Audijem, kompanija Bischofberger Motorcaravan GmbH je proizvela "pokretni dom" baziran na tada aktuelnom Audiju 100 Typ 44 koji je poslala na testiranja u pustinju. Kamper je ostvario sjajne rezultate bez ikakvih kvarova. Tada je dobijen i TUV sertifikat te je započeta mala proizvodnja, odnosno rekonstrukcija na bazi serijskih automobila. Kamperi su dobili ojačanu šasiju, oslanjanje i kočnice, a prostor za boravak je napravljen od fiberglasa. Širina i dužina vozila su povećane za 100 mm u odnosu na bazni automobil, navodi Klix.ba.

Bischofberger Audi 100

Nisko težište, mala težina i dobar raspored težine su imali pozitivan efekat na upravljivost i stabilnost automobila na putu, a manje dimenzije u odnosu na kampere u formi kombija su mu omogućile mogućnost parkiranja u garažu, kao i korišćenje automatske perionice za automobile.

Bischofberger Audi 100

Bile su dostupne dve verzije od kojih je jedna imala visoki krov. Opremu u prostoru za boravak su činili frižider, rerna, sudoper s rezervoarom od 20 litara, rezervoar za vodu, Turmatic grejanje i slično. Cena modifikacija automobila je iznosila između 22.500 i 37.000 tadašnjih nemačkih maraka.

Ukupno je proizvedeno 40 primeraka kampera, a nudili su se s 5-cilindričnim 2,1 i 2,3 litarskim motorima snage od 136 do 165 KS i obrtnog momenta od 180 do 240 Nm. Motori su mogli da se upare sa 4/5-stepenim manuelnim ili automatskim menjačem.

Dužina kampera je iznosila 4,9, širina 1,9, visina 1,8 i međuosovinsko rastojanje 2,68 metara, dok je bio težak oko 1.300 kg. Maksimalna brzina je iznosila 180 km/h.

Koliko je danas primeraka "u životu", nije poznato.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto: Bischofbergerčitanja : 501Komentari