home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Yugo Florida

Yugo Florida je počela da se proizvodi 2. oktobra 1988., kao ponos domaće autoindustrije i lažni klon italijanskog ‘anti-Golfa’, modela Fiat Tipo, ‘Evropskog automobila 1989. godine’. A postala je njen najveći promašaj, za 20 godina proizvedeno je tek 30.000 primeraka…

Yugo Florida je predstavljena 19. februara 1987. u Kragujevcu, kao ‘novi Zastavin automobil za radne ljude od Vardara do Triglava’. Prvi primerak je proizveden 2. oktobra 1988. te je ‘model nove generacije’ iz Kragujevca startovao, naizgled, sjajno. Giorgetto Giugiaro je nacrtao savremeni i praktičan oblik, tehnološke specifikacije su bile iznenađujuće napredne i činilo se da Zastava ima automobil sposoban za ozbiljniji proboj na međunarodna tržišta.

Početak ozbiljne proizvodnje je kasnio, a ljudi koji su naručili hvaljeni domaći automobil su bezobrazno dugo čekali na njega. Proizvodnja se, koliko-toliko, zahuktala tek krajem 1988. te je, u sledeće dve godine, proizvedena većina primeraka. Glavni je problem bio što je Florida bila zamišljena kao svejugoslovenski automobil.

Yugo Florida start

Većina delova na automobilu su bili posebno razvijeni za nju, a proizvodile su ih fabrike iz svih republika bivše države. Kvalitet delova je zato jako varirao, u sve turbulentnijoj privrednoj i političkoj situaciji isporuke kooperanata su kasnile. S tehničke strane najveći problem je bilo prednje vešanje preuzeto od Stojadina, koje je bilo dobro za Yugo 45, a već u modelu Zastava 101 na granici mogućnosti.

Za masivniju i snažniju Floridu je bilo nedorastao zadatku te je kompromitovalo upravljivost i stabilnost, što se posebno apostrofiralo u testu britanskog automagazina.

Limarija je bila kakva-takva, u unutrašnjosti je bilo ‘cvrčaka’, a najboljim sklopom, kao i u Stojadinu, pokazao se motor. Dolaskom rata proizvodnja je u potpunosti stala. Postepeno su pronađeni zamenski delovi te je Florida nastavila da se proizvodi, u simboličnim serijama.

Korišćeni su i Peugeotovi benzinci 1.1 i/60 KS te dizelaši 1.4 TDI/68 KS, sve do Fiatovog preuzimanja fabrike. Čak je početkom novog milenijuma francuski Heuliez napravio ne baš uspešan redizajn. U proizvodnju je ubačena i pick-up verzija Poly. Sve to nije moglo da ispere gorak okus neuspeha modela koji je obećavao mnogo, a ostvario malo. Proizvodnja je zaključena krajem 2008.

Izvor: Autoportal.hr

Foto: Arhiva / Zastava / Motorevija Ljubljanačitanja : 4990Komentari