home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Morlaco

Upoznajte Morlaco, superbajk prednjim delom pomalo smešnog izgleda, kog pokreće agregat sa daleko poznatijeg Fireblade motocikl.

Međutim, on je pažnju privukao zbog jedne druge činjenice: njegova karoserija i brojne druge komponente su proizvedene korišćenjem tehnologije 3D štampanja.

Morlaco

Sam motocikl je kreacija male inženjerske kompanije iz Valensiji, Bottpower. Radovi na njemu se polako bliže kraju, a do sada je, od 3D ištampanih delova, dobio rezervoar, sedište, prednji blatobran, kao i mnogo toga drugog.

Korišćenje ovog procesa bi moglo da donese revoluciju u moto industriji, a do sada, pravljenje složenih oblika od materijala poput polimera i titanijuma je bilo uglavnom u fazi prototipa.

David Sančez, jedan od ljudi iz Bottpowe kompanije, kaže da je njihova namera bila da što više iskoriste proces 3D štampanja u pravljenju ovog motocikla. S njima na projektu radi i specijalizovana firma, Optimus 3D, koja je do sada napravila airbox, usisnike za vazduh, sedište i podram – sve to preko računarski kontrolisanog postupka.

Prema najavama, motocikl će biti gotov na leto. Osim male težine i minimalističkog dizajna, ovakav postupak bi mogao da bude izuzetno uspešan u pravljenju unikatnih mašina, jer čitav ubrzava sam proces izrade.

Kako je Sančez naveo, za dizajn i izradu delova je potrebno 4 dana.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 183Komentari