home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Harley-Davidson FLH 1200 Electra Glide

Nakon svih ovih godina, Elvis Prisli je i dalje „kralj pop muzike“. Snimio je na desetine filmova, od kojih su mnogi i danas popularni.

Sve što ima veze sa Kraljem i danas privlači veliku pažnju, a bogami i cenu. Od njegove kolekcije oružja, pisama, pa sve do fotografija. A tu su naravno i njegove impresivne kolekcije automobila i motocikala.

I kako je postajao sve bogatiji, tako je sve više novca trošio na svoja prevozna sredstva – bilo da su ona bila na dva ili četiri točka.

Ono po čemu je njegova kolekcija automobila i motocikala takođe poznata je činjenica da se niti jedan primerak u njoj nije dugo zadržao. Često bi impulsivno kupovao, a pomenute mašine je znao brzo da proda, ili da pokloni nekom od prijatelja ili saradnika.

Harley-Davidson FLH 1200 Electra Glide

Tu dolazimo do poslednjeg motocikla kojeg je Elvis ikada kupio. U pitanju je Harley-Davidson FLH 1200 Electra Glide iz 1976, koji je prošle godine hteo da postane „najskuplji motocikl ikada prodat“. Nažalost, u tome nije uspeo.

Harley-Davidson FLH 1200 Electra Glide

Leta prošle godine, jedna holivudska aukcijska kuća najavila prodaju ovog motocikla, i dalje u potpuno ispravnom stanju, sa svim originalnim delovima. Mašina je 30 godina provela izložena u muzeju automobila u Južnoj Dakoti, a kako posetiocima nije bilo dozvoljeno ni da je dotaknu, ostala je u besprekornom stanju.

Aukcijska kuća je odmah naglasila impresivni pedigre ovog motocikla. Elvis ga je lično kupio 11. avgusta 1976. godine, naon što je u Harley-Davidson salon došao da prijatelju na poklon kupi jedan drugi model, Sportster 1000. Što se Electra Glide modela tiče, bio je konkretan u svojim željama: želeo je boju u dva tona, ručno prošivena kožna sedišta i hromirane ukrasne detalje.

Motocikl mu je isporučen na kućnu adresu, a shodno „tradiciji“, ubrzo je prodat i to lokalnom Harley-Davidson salonu. Bilo je to svega par dana pre Elvisove smrti, a do tada je prešao svega 202 km. Naredna stanica je bio muzej, gde je ostao do 2019.

Impresivna istorija, kao i činjenica da je u besprekornom stanju i s originalnim delovima, za posledicu je imalo to da je procenjeno da bi mogao da zaradi do 2 miliona dolara. Imajući u vidu da se radilo o Elvisom poslednjem motociklu, takva procena nije bila bez utemeljenja.

Da je dostigao tu cifru, postao bi najskuplji motocikl ikada prodat, a oborio bi rekord koji je 2018. postavio Vincent Black Light iz 1951. Pomenuti motocikl, inače vlasnik brzinskog rekorda iz 1954, je prodat za 929.000 dolara.

Na kraju, uprkos svom pedigrenu, ovaj Harley-Davidson je prodat sa „samo“ 800.000 dolara.

Daleko da je to loš rezultat, jer je sad na listi najskupljih na 3. mestu.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 259Komentari