home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kawasaki Endeavor

Treba odati priznanje kompaniji Kawasaki, jer je jedina od velikih japanskih proizvođača zaista voljna da unosi inovacije u moto industriju.

Napustivši MotoGP i prešavši u WSBK, Kawasaki je osvojio 6 od 10 titula u protekloj deceniji. Takođe je lansirana linija turbo sportskih motocikala, u kojoj Ninja H2 R donosi preko 300 KS.

Kawasaki dominira i u segmentu modela male kubikaže sa svojim Ninja 250, 300 i 400 modelima, a uskoro će se na tržištu naći i Ninja ZX-25R sa četvorocilindarskom jedinicom od 250 kubika.

Zato nije iznenađenje što je upravo Kawasaki prvi od velike četvorke prikazao projekat za izradu električnog motocikla pune veličine. Kažemo prvi, jer Honda zvanično navodi da se nije mešala u Mugen električni superbajk na Isle of Man TT trci.

Prvu priliku da vidimo Kawasakijev električni sportski motocikl smo imali na EICMA sajmu prošle godine, a sama mašina je bila „obučena“ u karoseriju Ninja 650 modela.

Razvoj ovog motocikla predstavlja rezultat gotovo decenije napornog rada na različitim EV platformama i opcijama.

Napravjen sa četvorostepenim prenosom (što jeste predstavljalo iznenađenje), motocikl deluje zrelo, u završnoj fazi rada. Znamo i njegovo ime: Endeavor, a u poslednje vreme postao je svojevrsna zvezda YouTube kanala japanske kompanije.

Navodi se da će mašina imati 225 kg, 27 KS i autonomiju od oko 100 km. Kako izvori navode, japanska kompanija ne planira komercijalizaciju svog električnog modela, već želi da Endeavor bude polazna tačka za dalji razvoj EV platforme.

Pominje se i novi, inovativni dizajn pogonskog sklopa, a to nas ne bi nimalo začudilo, imajući u vidu pristup po kojem je kompanija poznata.

I te kako će biti zanimljivo videti šta nam budućnost donosi na ovu temu.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 263Komentari