home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW GS

BMW Motorrad ove godine slavi izuzetan jubilej, a to je 40 godina svoje GS linije motocikala. Nisu to bile uvek lake četiri decenije, ali se poverenje u GS i te kako isplatilo.

Te 1980. se svašta dogodilo. Nemačka je postala prvak Evrope u fudbalu, umro je drug Tito, a na televiziji je premijerno prikazana serija „Vruć vetar“.

Iste te godine, BMW Motorrad je predstavio svoju prvu „dual“ mašinu, R 80 G/S. Odlično kombinujući svoje veštine van asfalta i „turing“ sposobnosti, svet se vrlo brzo navikao (a bogami i navukao) na ideju koju je bavarski motocikl doneo.

BMW GS

Koliko je GS linija uspešna, govori podatak da je u poslednjih 40 godina prodato preko 1,2 miliona primeraka ovog motocikla.

Status GS linije je zacementirala pobeda Ibera Oriola na Pariz-Dakar reliju, 1981. godine, vozeći R 80 G/S. Usledilo je još uspeha, a novi GS modeli su se tokom narednih godina pridružili liniji. Takođe, GS je poslužio kao savršena platforma za nove tehnologije BMW-a, uključujući i „bokser“ agregat renomiranog proizvođača.

Nakon 40 godina, u liniji ovog modela se može naći GS za svakoga, od malog i zabavnog G 310 GS, pa sve do snažnog R 1250 GS, a GS porodica je postala jedno od najpoznatijih imena u svetu „turing“ i „dual“ mašina.

Sigurni smo da će BMW na pravi način obeležiti ovaj jubilej, a da li će to biti specijalni GS model ili potpuno nova mašina, videćemo.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 296Komentari