home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ducati Multistrada

Nakon BMW-a i Ducati je objavio rezultate za 2020, a kao i njegovi nemački rivali, italijanski proizvođač je zabeležio pad prodaje.

Pad od 9.7% u poređenju sa 2019. bi u normalnoj situaciji bio katastrofa. Ipak, 2020. se teško može nazvati “normalnom”.

Pozitivna strana je druga polovina godine, za koju Ducati navodi da je bila najuspešnija u istoriji brenda.

“2020. je bila složena godina po mnogo čemu, puna velikih izazova za čitav svet”, izjavio je Klaudio Domenikali, direktor kompanije.

“Završila se onako kako nismo želeli, ali dobra strana je da smo od juna nadalje uspeli ne samo da se oporavimo, već da ostvarimo najbolji polugodišnji rezultat u našoj istoriji, nadmašivši očekivanja s početka pandemije.”

“Uspeli smo da ostvarimo rast u Kini, a osvojili smo i MotoGP naslov u konkurenciji proizvođača.”

Ducati je pojedinim tržištima ostvario i te kako pozitivne rezultate. Među njima je Nemačka, u kojoj je prodato 5.490 jedinica, 6,7% više nego u 2019. U Kini je ostvaren rast od 26% (ukupno 4.041 prodati motocikl). Očekuje se da u narednih pet godina Kina postane najveće pojedinačno tržište za Ducati, a čini se da taj napredak nije usporio ni virus korona.

U ovom trenutku, najveće tržište je ono matično, italijansko, na kojem je prodato 7.100 jedinica. To je priličan pad, od čak 27%, kad se uporedi s 2019.

U saopštenju za medije nisu ni pomenute Sjedinjene Države, što samo po sebi sve govori.

Najbolje se prodavala Scrambler linija, sa 9.265 prodatih jedinica, što je 22% manje nego u 2019. Streetfighter V4 je bio najprodavaniji pojedinačni model, a tokom 2020. je prodato 5.730 jedinica.

Sve u svemu, 2020. je bila loša godina ne samo za Ducati, već za kompletnu moto industriju, ali ruku na srce, u jednom trenutku se činilo da će stvari biti mnogo gore. Biće interesantno videti da li će Italijani uspeti da se oporave u 2021. I kako.

Izvor: Moto-berza.com

Foto: arhivačitanja : 298Komentari