home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Džakarta

Indonezija je poslednja u nizu zemalja koja planira da u budućnosti izvrši kompletnu elektrifikaciju vozila na svojim ulicama.

Ova azijska zemlja je otkrila ambiciozne planove da do 2040. godine sve motocikle s konvencionalnim agregatom s unutrašnjim sagorevanjem zameni električnim.

Detalje ovog projekta je otkrio tamošnji ministar energetike, Arifin Tasrif, koji je naglasio da strategija elektrifikacije ne uključuje samo motocikle, već i automobile.

Doduše, rok za zamenu konvencionalnih automobila električnim je nešto duži, a trenutni plan je da kompletan proces bude završen do 2050. godine.

Ovakav potez bi trebao da doprinese povećanju električne mobilnosti u Jugoistočnoj Aziji. Indonezija je veliko tržište, na kojem se godišnje proda u proseku 6,5 miliona motocikala i oko 1 milion automobila.

Prema podacima koji datiraju iz 2019, na drumovima Indonezije ima više od 112 miliona motocikala i 15 miliona automobila.

Najnovija inicijativa je deo nacionalne strategije za smanjenje zagađenosti vazduha. Veliki gradovi godinama muče muku s ovom problemom, a posebno se izdvaja glavni grad Džakarata, koja se nalazi među najzagađenijim gradovima na svetu.

Pre svega par meseci, popularna indonežanska kurirska služba Gojek se pridružila platformi, najavivši da će do 2030. koristiti isključivo električna vozila.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 242Komentari