home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mono koncept

Pre skoro 30 godina je stvoren Ducati Supermono, koji je vrlo brzo postao sastavni deo moto enciklopedija i to zahvaljujući svom kultnom dizajnu, zanimljivim inženjerskim rešenjima i ekskluzivnošću.

Upravo je ovaj model poslužio čuvenog dizajneru Pjeru Terblanšu, koji je imao težak zadataka da osmisli njegovu modernu varijantu. Sada imamo priliku da vidimo kako njegova kreacija izgleda.

Nema sumnje da će Terblanšov rad na Mono konceptu privući dosta pažnje i zaitrigirati ljubitelje dva točka.

Mono koncept

Pre svega, moramo napomenuti da se na slikama ne nalazi funkcionalna mašina, niti je Mono njena konačna forma. Za neke elemente će biti potrebno i malo mašte, kao na primer za izduv. Pretpostavljamo da se ta jedinica ne bi puno razlikovala od onoga što je Terblanš svojevremeno osmislio za Ducati 999 superbajk.

Ogibljenje takođe privlači dosta pažnje, pogotovo jer prednje viljuške koriste veoma neobičan raspored. Njen glavni cilj je dodatna čvrstina za dizajnersko rešenje. Kočiona čeljusti je postavljena i aksijalno i radijalno. E sad, kako dve cevi viljuške funkcionišu je možda najbolje videti uživo, jer je to zaista teško objasniti.

Felne su male težine, zadnji amortizer se ne vidi, ali dizajn zadnje viljuške sugeriše da je predviđen.

Što se karoserije tiče, vidimo mesta predviđena za zakrilca. To ne čudi, imajući u vidu njihovu popularnost.

Sam koncept ima dovoljno elemenata da se pretvori u funkcionalnu verziju Terblanšove kreacije. I bilo bi zaista interesantno videti tako nešto.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 241Komentari