home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Yamaha Tenere 700 Raid

Yamaha Tenere 700 Raid prototip je bio jedna od nekoliko smelih premijera EICMA sajma u Milanu.

Međutim, avanturistički motocikl visokih specifikacija je ostavio dosta neodgovorenih pitanja. Da li je njime Yamaha testirala novu ADV mašinu više cene? Da li je u pitanju model za GYTR? Možda kombinacija oba? Teško je dati odgovore na to.

Yamaha Tenere 700 Raid

Zato nam je bila izuzetno interesantna vest da se Yamaha Tenere 700 Raid našla među patentima registrovanim u odgovarajućoj agenciji Evropske unije. To opet otvara nova pitanja, pritom ne dajući odgovore na prethodna.

Raid prototip je doneo komponente kakve su Akrapovič izduv, ogibljenje dužeg hoda, ažurirana jedinica za kontrolu rada motora (ECU), novo kvačilo, poboljšano hlađenje, kao i još toga. Ostaje da se vidi koliko će iz milanskog paketa ostati na proizvodnoj mašini, ali je očigledno da će japanskoj kompaniji biti potreban ozbiljniji predstavnik da se uhvati u koštac s rivalima kakvi su Aprilia Tuareg 660 i KTM 890 Adventure R.

Iz patenata se vidi da je Yamaha zadržala neke od karakteristika prototipa, ali je odradila i određene promene. Zbog toga se pitamo kako japanski brend planira da pozicionira ovaj motocikl.

Rezervoar za gorivo na patentima sugeriše veću zapreminu (i stoga veću autonomiju), dok suptilne promene na karoseriji bi za posledicu trebalo da imaju bolju zaštitu od vetra, udobnost i izdržljivost u slučaju sudara.

Čini se da nema promena na ogibljenju, a nedostaju još neke opcije s prototipa. Možda se one nađu među GYTR opcijama. Izgleda da na instrument tabli imamo novi TFT ekran, što je promena u odnosu na LCD jedinicu koju smo videli u Milanu.

Prave vrednosti svega pomenutog videćemo kada cena bude poznata.

Uz skromno povećanje cene, Tenere 700 Raid bi mogao da bude odlična platforma. Ali nadamo se da je Yamaha odradila sve što treba kako bi ova mašina bila dostojan takmac svojim tržišnim rivalima.

Za sve ostalo ćemo morati da sačekamo dolazak Yamaha Tenere 700 Raid motocikla u prodajne salone, što bi moglo da se dogodi u drugoj polovini godine.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 389Komentari