home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Posle 32 godine proizvodnje i 12 miliona primeraka u dosadašnjim izdanjima, Ford je ove godine predstavio potpuno novu generaciju svog predstavnika u B segmentu  – novu Fiestu.


Kao što se odmah primećuje, nova Fiesta je u stvari serijska verzija koncept automobila Verve iz septembra prošle godine, što znači da je Fiesta napustila konzervativni dizajn prethodnika i dobila daleko oštriji i dinamičniji izgled, u skladu sa aktuelnim Fordovim "kinetičkim" dizajnerskim rečnikom (već primenjen na modelima kao što su S-MAX i novi Mondeo). Najupečatljiviji je prednji deo automobila, koga karakteriše veliki trapezoidni centralni otvor za vazduh u braniku, veoma uska maska i izdužena svetla. U svakom slučaju, ovakva Fiesta ima sve šanse da preuzme veliki deo tržišta već etabliranim igračima B segmenta, poput Fiata Grande Punto, Renault Clia, Peugeota 207, VW Pola, Opel Corse, Škode Fabije itd.

U Fordu najavljuju da nova Fiesta putnicima nudi prostraniju i komforniju unutrašnjost sa kvalitetnijim materijalima i višim nivoom kvaliteta obrade (ovde i podatak da je zapremina prtljažnika 295 litara). Ipak, najviše oduševljava sam izgled enterijera koji je praktično preslikan iz pomenutog Verve koncepta. Nova Fiesta biće takođe i globalni auto, jer će se prodavati ne samo na Starom kontinentu, već i na tržištima Azije i Severne Amerike.

Fiestu će (u početku) pokretati paleta od tri benzinska i dva dizel motora sa rasponom snage od 60 do 120KS. Najmanji benzinac ima zapreminu od 1,25 litra i dolazi u verzijama sa 60 i 80KS, sledi 1,4 litarski agregat sa 91KS, a na vrhu je 1,6 litarski Ti-VCT motor sa 120KS. Od dizelaša na raspolaganju će biti 1,4 i 1,6 litarski TDCi motori sa 68, odnosno 90KS.

Ipak, iz ove palete posebno se izdvajaju dve varijante: sportska Fiesta Zetec S (na nekim tržištima Sport) i ekonomična Fiesta ECOnetic.

Dok ne stigne verzija ST (a jednog dana možda i RS), Fiesta Zetec S predstavlja najsnažniji model u gami nove Fieste i raspolaže sa novim 1,6 litarskim Duratec Ti-VCT motorom od 120KS. Ovde je zanimljivo primetiti da je Ford prilikom promocije Fieste na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi naveo da ovaj motor razvija 115 konja. Kako bilo, trovratna Fiesta Zetec S od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,9 sekundi, dok joj potrošnja iznosi 5,9 litara na 100 km (dosadašnjoj Fiesti Zetec S sa 100KS do 100 km/h treba 10,7 sekundi a troši 6,5 litara).

Fiesta Zetec S se i vizuelno razlikuje od ostalih verzija, a to u praksi znači novi aero body kit, koji podrazumeva modifikovane branike, izraženije pragove, veći zadnji krovni spojler, kao i aluminijumske točkove i doteranu unutrašnjost (dvobojna sportska sedišta, aluminijumske dekoracije, koža na upravljaču, ručici menjača i ručnoj kočnici). 

Ford je na nedavnom salonu automobila u Londonu, pored Focusa RS, održao i premijeru nove Fieste ECOnetic. 

Oznaka ECOnetic kod Forda označava modele, koji se odlikuju redukovanom emisijom CO2 i smanjenom potrošnjom goriva, a to u slučaju ovakve Fieste znači da je emisija CO2 manja od 100 grama po kilometru (tačnije, iznosi 98 g/km), dok je kombinovana potrošnja 3,7 litara dizela na 100 km. Ovaj rezultat je postignut po već oprobanom receptu, tačnije poboljšanom aerodinamikom automobila (uključujući i spušteno ogibljenje), reprogramiranom elektronskom kontrolnom jedinicom motora, gumama sa manjim otporom kotrljanja (dimenzija 175/65R14) i revidiranim petostepenim manuelnim menjačem.

Fiestu ECOnetic pokreće1,6 litarski TDCi turbo-dizelaš od 90KS (sa DPF filterom čestica čađi), što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h od 12,3 sekunde i najveću brzinu od 178 km/h.

Prodaja Fieste ECOnetic počinje krajem ove godine i to po ceni, koja u Velikoj Beritaniji iznosi 11.845 funti (15.160 evra) za trovratnu verziju, odnosno 12.445 funti (15.930 evra) za model sa 5 vrata.

Što se cena ostalih Fiesti tiče, one u zapadnoj Evropi za benzince počinju od 11.250 evra (osnovna trovratna verzija sa 60KS, model sa 5 vrata je skuplji za 750 evra), dok dizelaši startuju od 14.500 evra.     čitanja : 4388Komentari