home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tokom leta je bilo dosta informacija da u Mercedesu pripremaju i poslednju, oproštajnu seriju aktuelnog Mercedesa SLR, odnosno njegovu olakšanu speedster verziju, čiji maskirani prototip je tada uhvaćen tokom testiranja. U to vreme još nije bilo poznato kakvo će biti zvanično ime tog automobila, kao ni njegov konačan izgled. Konačno, objavljene su prve zvanične fotografije i puno ime: Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss (po engleskom vozaču koji je 1955. godine u Mercedesu 300 SLR pobedio na trci Mille Miglia). 

Što se izgleda tiče, SLR Stirling Moss je u odnosu na standardni SLR Roadster dobio drugačiji prednji i zadnji kraj (sa karakterističnim detaljima poput dugačke haube, novih svetala, zaštitnih lukova iznad glava putnika i kompaktnog, mišićavog repa), a izgubio je i vetrobransko staklo (ispred vozača i suvozača su tu samo mali štitnici). U skladu sa purističkim eksterijerom, i enterijer je sveden samo na najosnovnije, ali sa miksom materijala kao što su karbon fiber, aluminijum i koža (uz detalj u vidu aluminijumske pločice sa ugraviranim potpisom Stirlinga Mossa).   

Ovaj sportski dvosed sa karoserijom od karbon fibera, koji za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba manje od 3,5 sekunde, a postiže maksimalnih 350 km/h, pokreće V8 agregat sa 478kW/650KS, uparen sa petostepenom automatskom transmisijom.

Biće proizvedena ograničena serija od samo 75 komada ovog modela (od juna do decembra 2009. u McLarenovom postrojenju u engleskom Wokingu) i to po ceni od 750.000 evra, a premijera je najavljena već za januar 2009. godine i predstojeći Salon automobila u Detroitu. 

VIDEO : SLR Stirling Mossčitanja : 1424Komentari

Zanimljivo.

Autor Eki 19 Dec 2008, 18:22

Svaki novi MERCEDES ružan od pozadi!

Autor fshlksgdlgdlg 21 Dec 2008, 13:13