home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Početkom godine se pojavila vest da je južnokorejska Kia registrovala ime Stonic, pri čemu se još tada verovalo da će taj naziv najverovatnije biti iskorišćen za njihov budući manji crossover. To je Kia Motors nedavno i definitivno potvrdio, dok su sada pred nama i prve zvanične slike.

Šira javnost će Stonic moći da vidi u septembru na sajmu automobila u Frankfurtu, ali će online premijera biti održana i pre toga.

Stonic je u osnovi rođak Hyundaija Kona o kome je već bilo dosta reči u poslednje vreme, ali će se ova dva automobila naravno razlikovati po izgledu.

Kia najavljuje da će Stonic dobiti enterijer sa geometrijskim dizajnerskim formama, kao i da će nuditi izuzetnu prostranost za svoju klasu.

U svakom slučaju, za razvoj Stonica je bio zadužen Kijin R&D centar u Južnoj Koreji, pri čemu treba naglasiti da je automobil napravljen na istoj platformi koju koristiti i nedavno predstavljeni Hyundaijev crossover Kona.

To znači da možemo očekivati i sličnu paletu motora, što podrazumeva 2,0 litarski atmosferski benzinac sa 149KS i 179 Nm, pa 1,6 litarski turbo benzinac sa 177KS/265 Nm i sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom, dok će Evropljani moći da dobiju i 1,0 litarski trocilindrični turbo benzinski motor sa 120KS/172 Nm i šestostepenim manuelnim menjačem. Takođe, na nekim tržištima (uključujući tu i Evropu) biće dostupan i turbo dizelaš.

Naravno, kupcima će biti na raspolaganju i brojni elementi za personalizaciju eksterijera i enterijera.

Budući da će Hyundai ponuditi Konu i sa opcionim 4x4 pogonom, to bi trebalo da učini i Kia sa Stonicom. Na kraju očekujemo i Stonic u verziji sa elektro pogonom, ali ne pre 2018. godine.

Na kraju, premijera Stonica za američko tržište se očekuje krajem godine, na sajmu u Los Anđelesu.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 841Komentari

Ovo izgleda bas zrelo, i like it. VW na korejski nacin

Autor J4ZZER 20 Jun 2017, 02:25

ODlican!!

Autor ALEKSANDAR BG 20 Jun 2017, 08:22