home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tesla Model Y

Na posebnom događaju u Los Anđelesu kompanija Tesla je predstavila svoj novi automobil. Ovoga puta je reč o crossoveru pod nazivom Model Y, odnosno automobilu koji će kompletirati Teslinu S3XY ponudu.

Tesla Model Y

Konkretnije, reč je o vozilu koje se bazira na Modelu 3 pa će se njim deliti veliki broj komponenti, a u ponudi će se smestiti ispod Modela X. U Tesli očekuju da bi Model Y mogao da se prodaje u većem broju primeraka nego Model 3 i Model S zajedno. To dovoljno govori o važnosti ovog automobila za njegovog proizvođača.

Tesla Model Y

Tesla će ponuditi Model Y u četiri konfiguracije. Početna verzija Standard Range bi trebalo da stigne na proleće 2021. godine a cenom će biti najpristupačnija. Na američkom tržištu će za ovu verziju biti potrebno 39.000 dolara.

Tesla Model Y

Pre nego što stigne Standard Range, kupcima će na raspolaganju stajati tri različite varijante od kojih će sve biti lansirane na tržište tokom jeseni 2020. godine. Prvi je Model Y Long Range. Kao što ime implicira, ova varijanta će se svojim kupcima ponuditi najveću autonomiju, odnosno njeni korisnici će moći da prevale 480 km s jednim punjenjem. Za ubrzanje do 100 km/h će joj biti potrebno tek malo više od 5,5 sekundi, a najveća brzina će iznositi 210 km/h. Cena u SAD-u za taj model će se kretati od oko 47.000 dolara.

Tesla Model Y

Zatim sledi Tesla Model Y Dual Motor AWD. Ova verzija će žrtvovati nešto više od 30 km dometa za bolje performanse. Tako će do 100 km/h ubrzati za 5 sekundi, dok će najveća brzina iznositi 217 km/h. Početna cena će iznositi 51.000 dolara.

Tesla Model Y

Napokon, u ponudi će se naći i Tesla Model Y Performance. Zahvaljujući snažnim električnim motorima ova verzija će postizati najveću brzinu od 241 km/h, a do 100 km/h će ubrzavati za malo više od 3,5 s. Autonomija će se kretati oko 450 km, a početna cena oko 60.000 dolara.

Kao što se moglo i očekivati Model Y se svojim spoljašnjim dizajnom ugledao na svog limuzinskog blizanca, odnosno Model 3. To posebno važi napred, dok bočne linije i zadnji kraj upućuju na porodičnu povezanost s većim crossoverom u Teslinoj ponudi, odnosno Model X.

Tesla Model Y

U unutrašnjosti Model Y nudi opcionu mogućnost smeštaja do sedam osoba i, kada je reč o prednjoj armaturi i kokpitu, prihvata isti minimalistički dizajn Modela 3. Među ključnim karakteristikama enterijera su panoramski stakleni krov, 15-inčni centralni ekran osetljiv na dodir kao centar infotainmenta, kao i i do 1.860 litara tovarnog prostora s preklopljenim zadnjim sedištima.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Tesla

čitanja : 519Komentari