home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kia XCeed i zvanično

26 Jun 2019 - 16:50 Noviteti Link
Kia XCeed

Samo šest dana nakon što je prikazala SUV model Seltos, južnokorejska kompanija Kia Motors predstavlja još jedan zanimljiv novitet.

Kia XCeed

U pitanju je crossover verzija modela Ceed koja nosi naziv XCeed, ali budući da smo do sada već bili u prilici da vidimo brojne slike nemaskiranih primeraka ovog automobila, iznenađenja u pogledu njegovog izgleda nema.

Kia XCeed

Kako bilo, XCeed će se u Kijinoj gami smestiti između modela Stonic i Sportage, pri čemu treba naglasiti da je ovo i poslednja karoserijska verzija u Ceed porodici (nakon standardnog hatchbacka, karavana i ProCeed shooting brake varijante).

Kia XCeed

XCeed je u odnosu na standardni Ceed dobio izmenjeni prednji i zadnji deo, uz povišeni klirens (+ 42 mm), dodatne zaštitne elemente za eksterijeru i krovne nosače. Izgled je inače delo dizajnera Kijinog centra u Frankfurtu u Nemačkoj.

Kia XCeed

Što se dimenzija tiče, XCeed je u odnosu na standardni Ceed hatchback duži za 85 mm (4935 mm), 26 mm širi (1826 mm) i viši za 43 mm (1490 mm).

Kia XCeed

Ovde i podatak da su točkovi u zavisnosti od verzije od 16 do 18 inča.

Kia XCeed

Takođe, XCeed će biti dostupan i sa posebnom bojom eksterijera nazvanom Quantum Yellow.

Za unutrašnjost XCeeda se navodi da je praktičnija nego u Ceedu hatchback, a i zapremina prtljažnika je veća za 31 litar (XCeed ima prtljažnik od 426 odnosno 1378 litara kada se obore nasloni zadnjih sedišta).

Kia XCeed

Ovde treba pomenuti i opcionu digitalnu instrument tablu od 12.3 inča (o ovome više u nastavku, u posebnom delu članka).

U ponudi će biti samo prednji pogon (4x4 se neće nuditi ni kao opcija), dok u gami motora imamo benzince 1.0L sa 120KS, 1.4L sa 140KS kao i 1.6L sa 204KS, a kod dizelaša tu je 1.6L u verzijama sa 115KS i 136KS.

Od menjača će biti dostupni šestostepeni manuelni i sedmostepeni automatik sa dvostrukim kvačilom.

Sem toga, Kia će tokom sledeće godine ponuditi XCeed i u verzijama sa mild hybrid i plug-in hybrid pogonskim opcijama.

Na kraju, XCeed će se u prodaji na evropskom tržištu pojaviti u trećem kvartalu ove godine, ali za sada nije poznato po kojim cenama.

Ivan Mitić – Autoblog.rsU nastavku i PR saopštenje uvoznika Kia Motorsa za Srbiju:

Nova 12,3-inčna digitalna Supervision instrument tabla raspoloživa od samog početka

Novi urbani krosover Kia XCeed će kao prva Kia biti opremljen sa potpuno digitalnom 12,3-inčnom Supervision instrument tablom.

Kia XCeed

Napredna grafika i uvođenje i kod ostalih budućih modela

Emilio Herera, izvršni direktor u Kia Motors Europe, rekao je: “Naša nova Supervision digitalna instrument tabla je tek jedna od brojnih novih tehnologija, koje ćemo ponuditi kod modela Kia XCeed. Nova tabla, koja pruža puno informacija, pogotovo kod bolje opremljenih varijanti, igraće značajnu ulogu kod prikazivanja najbitnijih informacija vozaču na jasan i nenametljiv način. Novost će se prilagođavati ostalim Kijinim modelima, pošto tražimo nove načine za prikazivanje korisnih i nadasve bitnih informacija vozaču tokom vožnje.”

Novi ekran visoke rezolucije, stvoren za veću preglednost

XCeedova nova 12,3-inčna Supervision instrument tabla je stvorena kako bi omogućavala što jasnije i preglednije informacije. Digitalna tabla sa ekranom visoke rezolucije (1920x720 piksela) je zamena za klasični brojčanik brzine vozila i broj okretaja motora, koje možemo naći u Kijinoj trenutnoj ponudi game. Jedinstven ekran bez okvira uključuje kristalno izoštrenu grafiku, koja prikazuje brzinu vozila i broj okretaja motora, sa brzim prikazom slika na sekund, što omogućava brz odaziv i tečno davanje uputstava vozaču.

Između dva digitalna brojčanika je multifunkcionalni ekran, kojim vozač upravlja preko multifunkcionalnog upravljačkog obruča. Vozač može koristiti uputstva za navigaciju (zavoj za zavojem) pregledno i direktno ispred sebe, kao i zvučne informacije, telefonske pozive i kontakte i detaljnije informacije o putovanju, npr. trenutnu i prosečnu potrošnju goriva. Sistem prikazuje i dijagnostička upozorenja i omogućava (pop-up ) obaveštenja, koja se odnose na aktivne bezbednosne i asistencijske sisteme, kao i saobraćajne informacije uživo i navigaciju. Multifunkcionalni centralni ekran takođe prikazuje savete sistema za upozoravanje vozača na dekoncentrisanost (DAW), koji vozaču savetuje kada treba napraviti pauzu u slučaju prepoznavanje pospanosti.

Kada vozač parkira i ugasi motor novi brojčanici pokažu vozilo u pokretu i sažetak vožnje. To znači trajanje vožnje i pređenu razdaljinu, prosečnu potrošnju goriva i raspoloživi domet sa postojećom količinom goriva.

Supervision instrument tabla je kod Xceeda na raspolaganju kao opcija, u zavisnosti od tržišta i specifikacije vozila. Zamenjuje fizički brojčanik i 3,8-inčni mono-LCD ili 4,2-inčni kolor TFT LCD ekran, koji će biti raspoloživ sa različitim nivoima opreme.

Grafika načina vožnje (Drive Mode)

Kao i ostali modeli iz ponude Ceeda i određene varijante Kia XCeeda ponudiće sistem za izbor načina vožnje (DMS). Vozači će moći skrojiti vozna svojstva po vlastitim željama, od normalnog do sportskog načina, a koji se drugačije odazivaju po pitanju upravljivosti, prenosa i odaziva papučice gasa.

Novi Supervision digitalni brojčanici se sa različitom grafikom prilagođavaju izboru načina vožnje. Sa promenom u drugačiji način vožnje tabla pokazuje detaljnije informacije u skladu sa odabranim načinom.

U načinu Normal ekran nudi trenutnu potrošnju goriva i klasični brojčanik za brzinu vozila i broj obrtaja motora, kao i dodatne informacije o putovanju. Sa promenom u način Sport sistem nudi izrazitiji prikaz brzine vozila i broj obrtaja motora, sa većim brojevima trenutne brzine i broja obrtaja u minutu. Nebitne informacije su u načinu Sport sakrivene, jer je cilj smanjiti vizuelne smetnje.

Digitalne instrument table budućnosti

U razvoju digitalne instrument table Kia testira svoje buduće tehnologije u vozilu. Digitalni brojčanici su ključni deo vladanja podacima i prikaza informacija iz različitih izbvora. Novi sistem znači da je Kia dobro obavila svoj posao u prikazivanju najsavremenijih bezbednosnih i pogonskih tehnologija na ekranima u kabini.

Grafika instrument table je idealna za prikazivanje detaljnijih informacija, koje se odnose na elektrifikovane pogone, koje možemo naći u sve većem broju modela Kia. Digitalna tabla će se ubuduće prilagođavati prikazivanju ekonomičnijeg načina vožnje i putnih informacija, a čak i prikazivati protok energije između baterijskog sklopa i elektromotora. Digitalni ekran će nuditi i jedinstvenu vizuelno vezu do ekonomičnog načina vožnje, koji možemo naći u nekim Kijinim modelima. Kijina nova instrument tabla će u skoroj budućnosti biti u ponudi kod blagih hibrida, klasičnih i plug-in hibrida, kao i električnih vozila.čitanja : 4415Komentari