home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia Rio

Kia Motors je najavila osetnu nadogradnju Rija 4. generacije. Unapređeni model donosi brojne nove funkcije, koje će popraviti njegov položaj u vrlo konkurentskom segmentu B. Rio ujedinjuje osveženi dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti sa sigurnosnim i infotainment tehnologijama ‘velikih vozila’.

Kijin prvi benzinski blagi hibrid s inteligentnim ručnim menjačem ‘Clutch-by-wire’

Novi model vozačima pruža i efikasnije nove pogone – Kijin prvi benzinski 48-voltni blagi hibrid, koji je opremljen s Kijinim novim ‘clutch-by-wire’ inteligentnim ručnim menjačem.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Rio je važan auto za Kiju u Evropi i u svetu, a za brojne vozače je ulazna tačka za ulazak u svet Kije. Unapređeni model je napravljen na njegovim ključnim adutima – praktičnost, kvalitet i tehnologija – s novim elektrifikovanim pogonima, osveženim dizajnom, kao i naprednim sigurnosnim i telematskim asistentima, koje obično nalazimo u vozilima viših segmenata. Uvereni smo da će novi Rio biti uspešniji nego ikada pre.”

Kia Rio

Unapređeni Rio u Evropi u prodaji od trećeg kvartala ove godine

Prodaja unapređenog Rija u Evropi počinje u trećem kvartalu ove godine (Q3 2020) i to sa standardnom najdužom evropskom garancijom – 7-godišnjom garancijom na celo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara).

Pogoni

Novi EcoDynamics+ benzinski blagi hibrid s novim inteligentnim ručnim menjačem

Rio je prva Kia s pogonom koji pokreće benzinski blago-hibridni elektro motor (MHEV). Novi pogon ‘EcoDynamics+’ deluje u kombinaciji s Kijinim novim ‘Smartstream’ 1.0 T-GDi motorom s Kijinim 48-voltnim MHEV sistemom koji povećava štedljivost s pomoćnim električnim obrtnim momentom i regenerativnim kočenjem.

Kia Rio

EcoDynamics+ je nastao s ciljem pružanja maksimalne štedljivosti motora s unutrašnjim sagorevanjem, koji koristi i rekuperira električnu snagu. Sistem nadoknađuje obrtni moment motora snagom kompaktne 48-voltne litijum-jonske polimerne baterije, a i produžava ‘nedelovanje’ zahvaljujući novom starterskom generatoru za blage hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator - MHSG).

MHSG je preko kaiša povezan do radilice i neprimetno preklapa između načina ‘motor’ (elektro motor) i ‘generator’. U načinu ‘motor’, tokom ubrzavanja MHSG omogućava dodatnu električnu snagu i tako smanjuje opterećenost motora i smanjuje emisije. Kod smanjivanja brzine MHSG pod određenim uslovima preklapa na način ‘generator’ čime rekuperira energiju s radilice kako bi napunio bateriju.

Novi Smartstream motor zameniće Riovu prošlu generaciju 1,0-litarskog ‘Kappa’ T-GDI motora. Opremljen je s Kijinom naprednom tehnologijom promenjivog upravljanja ventilima (CVVD), a tu su i druge inovacije. CVVD omogućava motoru da neprimetno preklapa među različitim ciklusima sagorevanja s obzirom na opterećenje i tako smanjuje potrošnju goriva u svim uslovima vožnje. Smartstream motor proizvodi jednaku snagu kao stari Kappa motor – 100 KS ili 120 KS – dok pruža 16% veći obrtni moment kod jače verzije (200 Nm).

Kia Rio

Novi EcoDynamics+ pogon smanjuje Riove emisije CO2 od 8,1% do 10,7% (NEDC, kombinovano) te pruža dve verzije novog motora. Oba 48-voltna pogona biće opremljena sistemom načina izbora vožnje (Drive Mode Select – DMS), koji vozačima pruža izbor kako bi među opcijama ‘Eco’, ‘Sport’ i ‘Normal’ izabrali svoj preferirani način.

Rio EcoDynamics+ je i jedan od prvih modela Kia koji će dobiti novi inteligentni ručni menjač (iMT - Intelligent Manual Transmission). Sistem kvačila ‘clutch-by-wire’ blagom hibridu (MHEV) omogućava manju potrošnju goriva i niže emisije CO2, dok vozaču još uvek nudi zabavnu vožnju, karakterističnu za uobičajene ručne menjače.

Umesto mehaničke povezanosti iMT kvačilo kontroliše elektronski. Neprimetno se integriše sa starterom-generatorom blagog hibrida (MHSG) i gasi motor pre nego Kijin ISG sistem zaustavi/kreni (Idle Stop & Go) tokom »cruisinga« pre zaustavljanja i tako smanjuje potrošnju goriva.

Zvanični tehnički podaci o Riovom blagom hibridu biće poznati nešto kasnije, malo pre dolaska na tržište.

Ponuda štedljivih motora; novi ‘Smartstream’ 1.0 T-GDi motor

Unapređeni Kia Rio donosi promene u ponudi benzinskih motora, s manjom potrošnjom goriva, nižim emisijama CO2, i poboljšanim voznim karakteristikama. Kao i ostali EcoDynamics+ modeli i Rio će u Evropi nuditi Smartstream benzinske motore – novi 1,0-litarski T-GDi motor sa 100 KS, te novu verziju Kijinog 1,2-litarskog atmosferskog motora, s 84 konjske snage i inovativnom tehnologijom Dual Port Injection (dvostruko ubrizgavanje goriva). Kod nižih obrtaja deluje multipoint ubrizgavanje (MPI), dok kod visokih koristi direktno ubrizgavanje (DPI), što znači da ima 4-cilindrični motor 2x4 injektore za ubrizgavanje goriva.

1.0 T-GDi motor snage 100 KS sada ide uz 6-stepeni ručni menjač, koji će zameniti dosadašnji 5-stepeni, a tu je i Kijin 7-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom (7DCT).

Kijini inženjeri su takođe unapredili Riov sistem stani/kreni (ISG), koji sada bolje prepoznaje vožnju u gradskim naseljima u različitim delovima sveta. Novi ISG sistem, koji je povezan s kočnicom gašenjem motora dodatno smanjuje potrošnju goriva, kada kod zaustavljanja vozila sklonimo nogu s papučice kočnice i kvačila. Motor se ponovo pali kada ponovo pritisnemo obe papučice i menjač prebacimo u izabranu brzinu. Prethodni sistem je bio povezan samo s kvačilom. Ova mala modifikacija doprinela je smanjenju potrošnje goriva i emisija.

Zvanični tehnički podaci o motorima s unutrašnjim sagorevanjem biće poznati nešto kasnije, malo pre dolaska na tržište.

Tehnologija

Nova ‘Faza II’ UVO Connect telematike i napredni infotainment sistem – tehnologije, obično namenjene modelima viših segmenata

Rio je dobio unapređeni navigacioni sistem s ekranom na dodir i postao je jedan od prvih modela Kia u Evropi, koji će ponuditi 2. fazu inovativnog UVO Connect telematskog sistema,  koji poboljšava povezivost i upravljanje različitim funkcijama vozila, što smanjuje stres na putovanjima.

Unapređeni Rio je dobio veći 8,0-inčni ekran na dodir, koji zavisno od opreme vozila pruža audio informacije ili satelitsku navigaciju. Novi sistem donosi i Bluetooth povezivost dva uređaja čime omogućava istovremeno korišćenje dva mobilna uređaja – jednog kao hands-free telefon uz korišćenje multimedije, dok je drugi uređaj samo za upotrebu medija. Napredna funkcionalnost deljivog ekrana korisnicima omogućava istovremeno upravljanje ili praćenje različitih funkcija vozila, s prilagođavanjem ekrana različitim funkcijama. Sistem kod vozila opremljenih sa 8,0-inčnim ekranom audio sistema nudi bežičnu upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto što znači da korisnicima nije potreban kabl za povezivost svog pametnog telefona.

Rio je s UVO sistemom jedan od prvih modela Kia koji nudi novu ‘Fazu II’ UVO Connect telematike. Rio vozačima omogućava pristup različitim on-board uslugama, pored saobraćajnih informacija uživo, vremenske prognoze, zanimljivih tačaka (POI), cena goriva, kao i detalja o parkinzima – uključujući cene, lokaciju i raspoloživost. Sistem takođe omogućava online prepoznavanje glasa, koji nude serverske tehnologije, koje korisnicima pružaju glasovne komande, upotrebu bez ruku, traženje obližnjih zanimljivih tačaka, adrese, osvežavanje vremenske prognoze ili slanje tekstualnih poruka.

UVO App, koji je kompatibilan s pametnim telefonima Android i Apple, omogućava i korišćenje različitih funkcija ‘Faze II’, koje vlasnicima nude i daljinsko aktiviranje različitih funkcija. Zavisno od države korisnici će moći da daljinski pošalju rutu vozilu pre početka putovanja, provere lokaciju svog vozila...

Kia će više detalja o tehnologiji UVO Connect ‘Faza II’ otkriti neposredno pre početka prodaje u trećem kvartalu 2020.

Dizajn spoljašnjosti

Suptilno osvežen – čista i elegantno dizajnirana spoljašnjost

Unapređeni Rio dobio je osvežen prednji deo, koji isijava stil i sportski duh. Ostale promene su pojednostavile oblik vozila i tako kreirale ukusan i minimalistički izgled.

Rio je doživeo dosta dizajnerskih promena u 2020. godini. Osveženi dizajn je zadržao ikoničnu masku (tzv. ‘tigrov nos’), koja je sada nešto uža zbog fokusiranijeg izgleda i slaže se s nižim i širim prednjim branikom s novim kućištem maglenki. Te promene daju prednjem delu vozila uglađeniji izgled, koji će na putevima nesumnjivo ostavljati ubedljiviji stav. Sve verzije modela dobiće nove pune LED farove s ugrađenim dnevnim svetlima.

Unapređeni Rio je dobio dve nove boje karoserije – sivu (Perennial Grey) i plavu (Sporty Blue) tako da je sada moguće birati među 9 boja, zavisno od specifikacija vozila i tržišta. Unapređeni model će nuditi i nove 8-krake 16-inčne aluminijumske naplatke.

Dizajn unutrašnjosti

Obnovljena unutrašnjost s novim bojama za još veću personalizaciju

Rio u kabini nudi vizuelne, materijalne i tehnološke modifikacije s kojima je kreirao prijatniji ambijent i nadogradio kvalitet. Glavna „pojačanja“ su novi i veći 8,0-inčni široki ekran i 4,2-inčni digitalni ekran među meračima.

Kia Rio

Rio sada pruža više mogućnosti prilagođavanja pojedincu, jer je na raspolaganju i novi plavi paket, zavisno od opreme i tržišta. Taj paket s plavim sedištima te s dodacima na armaturnoj ploči i naslonima za ruke, koji se lepo slažu s kontrastnim šavovima oživljava ambijent u kabini. GT-Line verzije nude crnu jednobojnu unutrašnjost s belim konstrastnim ivicama i šavovima na sedištima, kao i armaturnu ploču s imitacijom karbonskih vlakana za upečatljiviji vizuelni efekat.

Kia Rio

I standardne i GT Line verzije imaju od sada mogućnost podešavanja visine vozačevog i suvozačevog sedišta, što omogućava lakše traženje idealnog položaja.

Sigurnost

Nove sigurnosne tehnologije ADAS - LFA, radarski tempomat, sistem za sprečavanje naleta i sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu

Unapređeni Rio je grupi Kijinih naprednih sistema asistencije (ADAS) dodao nekoliko dodatnih funkcija, kao npr. sistem za sprečavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pešaka, vozila i biciklista, sistem za održavanje vozila u kolovoznoj traci (LKA), upozoravanje na dekoncentrisanost vozača (DAW) i sistem za upozoravanje na sudare s vozilima u mrtvom uglu (BCW). Pored toga Rio sada nudi još nekoliko novih aktivnih sigurnosnih sistema.

Zavisno od opreme pojedinog vozila Riov sistem ADAS uključuje najnoviju verziju Kijinog sistema za sprečavanje naleta (FCA), a raspoloživi su i sistem asistencije u slučaju prepoznavanja vozila u mrtvom uglu (BCA)*, inteligentni sistem za upozoravanje na ograničenja brzine (ISLW), radarski tempomat (SCC)* i sistem za održavanje vozila nu kolovoznoj traci s prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred i s automatskim ubrzavanjem tokom preticanja nakon aktiviranja pokazivača smera (LFA).

Sistem LFA u saradnji s radarskim tempomatom kontroliše ubrzavanje, kočenje i upravljanje s obzirom na vozila ispred i uslove vožnje. Sistem koji deluje pri brzinama do 180 km/h za održavanje sigurnog rastojanja do vozila ispred koristi kamere i radarske senzore, ujedno za održavanje Rija na sredini trake prati oznake na putu. Rio dobija i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA)* i sistem za upozoravanje na putnika na zadnjem sedištu kod napuštanja vozila (ROA).

* radarski tempomat (SCC), BCA i RCCA su raspoloživi samo uz 7-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom (7DCT).

Na kraju pomenimo da Rio, kao prvi u segmentu, nudi opcioni sistem koji vozača upozorava na prvo vozilo u koloni (LVDA - Leading Vehicle Departure Alert). Ako vozač zaustavi Rio u zgusnutom saobraćaju ili na crvenom svetlu, sistem vozača upozorava ako se vozilo ispred njega pomeri, a vozač Rija to ne primeti. To sprečava eventualnu nelagodnost ili nervozu kod ostalih nestrpljivih vozača koji ga ‘upozoravaju’ da krene.

Unapređeni Rio je standardno opremljen Kijinim pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM), elektronskim sistemom stabilnosti (ESC), kontrolom kočenja u krivinama (CBC) i sistemom za održavanje vozila u zadatom pravcu (SLS - Straight-line Stability), koji vozačima pomažu da kontroliše vozilo kod kočenja. Unapređeni model je opremljen sa šest vazdušnih jastuka i ISOFIX sidrištima.

Unapređeni Rio u Evropi u prodaji u Q3 2020.

Prodaja unapređenog Rija u Evropi počinje u trećem kvartalu ove godine (Q3 2020) i to sa standardnom najdužom evropskom garancijom – 7-godišnjom garancijom na celo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

PR saopštenje – Kia Motorsčitanja : 583Komentari