home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Kia Stinger

Kia je predstavila nešto više podataka o unapređenom Stingeru iz kojih je vidljivo da je ova sportska limuzina doživela osetna poboljšanja sa kojima je učvrstila svoj gran turismo karakter.

Pored osveženog dizajna je unapređeni Kia Stinger dobio i Kijine najnovije asistencijske i bezbednosne sisteme, kao i nekoliko promena u kabini za više prostora i udobnosti.

Kia Stinger

“Stinger i dalje postavlja standarde kod Kije, skoro dekadu od 2011. i prvog predstavljanja konceptnog vozila Kia GT. Još uvek je Stinger auto fokusiran na užitak u vožnji, koji je sposoban prelaziti velike razdaljine udobno i sa stilom,” rekao je Tomas Šemera, vođa odeljenja za razvoj proizvoda. “Unapređeni model nastao je na Stingerovom renomiranom grand touring karakteru, sa osveženim dizajnom, novim motorima i tehnologijama, kao i većom praktičnošću što će povećati njegovu privlačnost širom sveta.”

Na evropske puteve Stinger dolazi do kraja godine

Unapređeni Kia Stinger na jesen će biti lansiran u Južnoj Koreji, a do kraja godine očekuju ga u ostatku sveta.

Novi 2,5-litarski T-GDi benzinski motor

Poboljšani Stinger pruža obogaćenu ponudu turbo benzinskih motora, koji se mogu pohvaliti dobrim ubrzanjem i brzim odzivom na vozačeve inpute, dok ujedno nude prefinjeno grand touring iskustvo u dugim vožnjama.

Američki kupci Stingera ekskluzivno će imati u ponudi i novi motor i to ‘Smartstream’ 2.5 T-GDi motor snage 304 KS pri 5.800 obr./min. Najveći obrtni moment novog 4-cilindraša od 422 Nm raspoloživ je između 1.650 i 4.000 obrtaja na minut, što znači da vozači lagano održavaju brzinu u svim uslovima vožnje. Najsnažniji motor u Stingerovoj motornoj ponudi - 3,3-litarski T-GDI twin-turbo 6-cilindraš iz Kijine motorne porodice Lambda - ostaja nepromenjen. Može se pohvaliti najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 obr./min i obrtnim momentom od 510 Nm u rasponu od 1.300 do 4.500 obr./min. 2,0-litarski turbo benzinski 4-cilindrični Theta motor, koji je kod Stingera još od 2017., praktično je nepromenjen, što znači da je njegova najveća snaga 255 KS pri 6.200 obr./min, dok je najveći obrtni moment od 353 Nm između 1.400 i 4.000 obr./min.

Sva tri motora prenose snagu do točkova preko uglađenog 8-stepenog automatika, koji je odlično usklađen sa gran turismo karakterom.

Novi široki ekran na dodir i digitalni ekran među instrumentima

U središtu Stingerove osvežene kabine je unapređeni ekran na dodir sa infotainment sistemom koji sa novom funkcionalnošću zadovoljava visoka očekivanja kupaca.

Kia Stinger

Zavisno od tržišta Stinger će od sada opcionalno nuditi novi 10,25-inčni ekran na dodir. Bluetooth multi-povezivost korisnicima omogućava povezivost dva uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu multimedije, a drugog samo za upotrebu medija. Napredni, fleksibilan i deljiv ekran korisnicima omogućava istovremenu kontrolu ili praćenje različitih funkcija vozila. Sistem standardno omogućava upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, sa glasovnim upravljanjem većine funkcija, kao što su npr. grejanje i hlađenje, audio uređaj i navigacija.

Umesto pređašnjeg 7,0-inčnog sada je tu 8,0-inčni ekran na dodir, koji omogućava povezivost preko platformi Android Auto i Apple CarPlay.

Vozači zavisno od opreme vozila mogu birati između dve instrument table. Dosadašnji standardni 3,5-inčni mono-TFT zamenio je 4,2-inčni kolor TFT LCD ekran, koji vozaču nudi bolju vidljivost i prikazuje širi izbor informacija. Pored toga na raspolaganju je i potpuno digitalni visokorezolucioni 7,0-inčni ‘Supervision’ instrument – kolor ekran sa živahnom grafikom za različite načine vožnje koji vozaču nudi kristalno čiste informacije.

Tehnologije koje unapređuju svakidašnju praktičnost

Unapređeni Stinger donosi nova pomagala za povezivost vozila, koja povećavaju udobnost svih putnika u vozilu. Zavisno od tržišta i opremljenosti vozila među ove tehnologije spada daljinsko paljenje motora (Remote Engine Start), koje vlasnicima Stingera omogućava daljinsko paljenje motora upotrebom pametnog ključa.

Na određenim tržištima će se pomoću Kijine aplikacije UVO daljinski predaktivirati grejanje i hlađenje sedišta kako bi se pre ulaska u vozilo u kabini napravio prijatan ambijent i izbeglo neprijatno sedenje na vrućem ili hladnom sedištu.

Nove asistencijske tehnologije (ADAS) kao pomoć vozaču i za zaštitu putnika

Poboljšani Kia Stinger ima iste asistencijske sisteme ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) kao pre, a dobio je nekoliko novih pomagala i nadogradnji, koji pružaju još veću zaštitu vozaču, saputnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju.

Zavisno od tržišta i opremljenosti vozila Stingerov ADAS ima sledeće unapređene funkcije:

    Sistem za sprečavanje naleta spreda (FCA), koji nudi zaštitu tako što kod približavanja raskrsnici prepoznaje saobraćaj na drugoj strani puta. Pored toga nudi veću zaštitu i zbog prepoznavanja vozila, pešaka ili biciklista

    Sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) sada može prepoznati rub puta i crte na saobraćajnici kako bi upozorio vozača kod napuštanja vozne trake bez aktiviranja migavaca

    Sistem za pomoć pri sprečavanju sudara u mrtvom uglu (BCA) predstavlja nadogradnju postojećeg sistema za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BCW). Umesto jednostavnog upozoravanja vozača na vozila na susednoj traci na auto-putu, BCA kočenjem pomaže vozaču pri izbegavanju eventualnog sudara

    U Evropi će unapređeni Stinger sada nuditi inteligentnu asistenciju kod ograničenja brzine (ISLA), koja se temelji na prepoznavanju saobraćajnih znakova

    Upozoravanje vozača na dekoncentraciju (DAW) sada je proširio delovanje i to do brzine od 210 km/h, a i vozača upozorava ako ne reaguje na zaustavljanje vozila ispred

    Na navigaciji delujući radarski tempomat (NSCC) pomaže vozaču na krivudavim deonicama auto-puta tako što pre krivine automatski smanjuje brzinu vozila na odgovarajući nivo. Nakon što vozilo izađe iz krivine sistem vraća na prvobitnu brzinu

    Sistem za pomoć kod izbegavanja sudara kod vožnje unazad (RCCA) sada pomaže kod sprečavanja sudara sa vozilima koji se nalaze na njegovoj putanji (prethodni sistem je samo upozoravao vozača)

Sledeće nove ADAS tehnologije Stinger je dobio po prvi put:

    Safe Exit Warning (SEW) prepoznaje vozila koja dolaze otpozadi ili s boka Stingera, kada je parkiran ili zaustavljen, a putnike upozorava zvučno i vizuelno ako pokušaju otvoriti vrata

    Kijina najnovija tehnologija praćenja mrtvih uglova (BVM - Blind-Spot View Monitor) deluje kao ‘drugi par očiju’ za vozača, jer uklanja vozačeve mrtve uglove na levoj i desnoj strani. Na digitalnom Supervision ekranu na instrument tabli u visokoj rezoluciji prikazuje događanje ako vozač najavi promenu vozne trake na traku na kojoj je vozilo u njegovom mrtvom uglu. Video se prikazuje pomoću diskretno postavljenih širokougaonih sočiva, koja su sakrivena ispod kućišta bočnih ogledala što vozačima omogućava širi pregled u mrtvom uglu

    Lane Following Assist (LFA) održava vozilo na sredini vozne trake

    Highway Driving Assist (HDA) održava bezbedno rastojanje do vozila ispred na auto-putu, dok ujedno održava vozilo na sredini vozne trake i na krivudavim putevima

    Rear Occupant Alert (ROA) vozača upozorava ako napusti vozilo, a na zadnjim sedištima ostavi dete ili kućnog ljubimca.

PR saopštenje – Kia Motorsčitanja : 673Komentari