home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Dacia Spring

Dacia je početkom marta predstavila Spring Electric concept, kao najavu svog budućeg električnog vozila. Automobil je sada i zvanično prikazan u serijskom izdanju, i to na Renaultovom eWays događaju.

Dacia Spring

Dacia Spring stiže na tržište u prvoj polovini sledeće godine, a kako se navodi to će biti najpristupačniji evropski električni automobil. Cena za sada nije saopštena, mada se ranije pominjalo da će iznositi od 15.000 do 20.000 evra (to je bez subvencija koje zavise od zemlje do zemlje a u Srbiji iznose 5.000 evra). 

Dacia Spring

Očekivano, Dacia Spring je u stvari modifikovana varijanta električnog Renaulta City K-ZE koji se već proizvodi i prodaje u Kini.

Dacia Spring

Naravno, evropska verzija je unapređena (pre svega što se tiče bezbednosti, kvaliteta, dužine autonomije...), samim tim i skuplja od kineske varijante.

Dacia Spring

Kako bilo, Dacia Spring ima elektromotor sa 33 kW/45KS i 125 Nm, najveća brzina je ograničena na 125 km/h, dok autonomija sa jednim punjenjem baterija od 26.8 kWh iznosi 225 km (kombinovani ciklus WLTP-a) odnosno 295 km (gradski ciklus WLTP-a).

Punjenje 100% baterija na 220V kućnoj utičnici će trajati manje od 14 sati, dok se uz pomoć Wallboxa od 7.4 kW to vreme skraćuje na manje od 5 sati. Takođe, za 80% kapaciteta baterija na DC punjaču od 30 kW biće potrebno manje od sat vremena.

Dacia Spring

Ovde i napomena da će vozaču na raspolaganju stajati i Eco mod vožnje. Naime, pritiskom na Eco dugme domet se produžava za oko 10% budući da je snaga motora tada smanjena na 23 kW/31KS i da je najveća brzina ograničena na 100 km/h.

Dacia Spring

Što se dimenzija tiče, Spring je dugačak 3734 mm, širok 1770 mm, visok 1516 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2423 mm.

Zapremina prtljažnika je 300 litara odnosno oko 600 litara sa oborenim zadnjim sedištima.

Dacia Spring

Standardna oprema će uključivati el. servo volan, daljinsko centralno zaključavanje, el. podizače svih stakala i 3.5-inčni digitalni displej na instrument tabli. Kao opcija će se nuditi manuelni klima uređaj, 7.0-inčni Media Nav multimedia sistem, el. podešavajući retrovizori, zadnji parking senzori, zadnja kamera i rezervni točak pune veličine.

U ranijem fabričkom saopštenju se kaže da Dacia ovime otvara novo poglavlje i započinje svoj prelazak na električni pogon, kao i da je preokret zasnovan na stručnosti Renault Grupe i njenom decenijskom iskustvu u oblasti električne mobilnosti.

Ivan Mitić - Autoblog.rs

čitanja : 1509Komentari