home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lamborghini Invencible

Samo nekoliko nedelja pre debija Lamborghinijevog prvog hibridnog supersportskog automobila, italijanska firma odaje počast svom poznatom atmosferskom V12 motoru sa Invencible coupeom i Autentica roadsterom: dva jedinstvena, unikatna automobila koja ističu DNK marke i predstavljaju vrhunac Lamborghinijevog ekskluzivnog akcenta na personalizaciju, uključivanjem kupca od samog početka u kreiranje modela.

„V12 motor je jedan od stubova naše istorije i uspeha našeg brenda“, rekao je Stefan Vinkelman, predsednik i izvršni direktor u Automobili Lamborghini. „Dok idemo ka prihvatanju nove ere hibridizacije u srcu naše strategije Cor Tauri, ovo je Lamborghini način da proslavimo atmosferski V12 sa dva unikatna vozila koja savršeno predstavljaju naš koncept izuzetnosti u personalizaciji."

Lamborghini Invencible

Lamborghini Centro Stile je dizajnirao ova dva jedinstvena automobila kao kvintesenciju maksimalne kreativnosti koristeći V12 platformu, odražavajući dizajnerske naznake koji su doprineli ikoničnom značaju kompanije, oslanjajući se na sportski karakter inspirisan trkačkom stazom.

Lamborghini Invencible

Invencible i Autentica odaju počast remek-delima Lamborghinijevog dizajna: Sesto Elemento, omaž lakoći i motosportu koji karakteriše veliko zadnje krilo; Reventon sa svojim jedinstvenim aeronautičkim stilom; i Veneno, koji potragu za aerodinamičkim savršenstvom dovodi do ekstrema.

Lamborghini Invencible

„Napravili smo dva unikatna automobila sa sopstvenim jedinstvenim karakterom, inspirisani danima na stazi i visokooktanskom okruženju“, rekao je Mitja Borkert, šef dizajna u Automobili Lamborghini. „Dizajnirao ih je Lamborghini Centro Stile, pokazujući maksimalnu kreativnost na V12 platformi. Ovi unikatni dizajni se oslanjaju na naš jedinstveni DNK dizajna dok još jednom podižu naše dizajnersko nasleđe na novi nivo.“

Oba nova automobila dele isti monokok od ugljeničnih vlakana iz Aventadora, proizveden u Sant'Agata Bolonjeze, zajedno sa karoserijom od ugljeničnih vlakana koja uključuje dizajn i tehnologije koje je Lamborghini uspešno testirao u motosportu. Impozantna hauba ponavlja haubu Essenze SCV12, zajedno sa naglašenim prednjim razdelnikom zajedno sa vertikalnim podupiračima dizajniranim da upravljaju protokom vazduha na najefikasniji način.

Šestougao, dobro poznati motiv modernog Lamborghinijevog dizajna, harmonično je, ali upadljivo integrisan u prepoznatljive vizuelne elemente automobila, počev od upadljivog sklopa prednjeg i zadnjeg svetla naglašenog inovativnim šestougaonim LED svetlima. Na haubi, otvori za vazduh podsećaju na one na Sesto Elementu, a isti znakovi se ponavljaju u centralnom trostrukom auspuhu sa Inconel vrhovima: specijalnoj leguri čelika visokih performansi koja potiče iz vazduhoplovne industrije.

Lamborghini Invencible

U unutrašnjosti oba automobila dominiraju čiste linije, sa minimalističkom kontrolnom pločom poboljšanom heksagonalnim 3D štampanim otvorima za vazduh i bez instrumenata na konzoli, kako bi se naglasila lakoća kabine i usmerila pažnja na čisto uživanje u vožnji. Sam kokpit je uokviren igljeničnim vlaknima, sa digitalnim očitavanjem sa namenskom grafikom za svaki automobil.

Lamborghini Invencible coupe karakteriše suptilni kontrast između dominantne nijanse crvene i elemenata ugljeničnih vlakana pojačanih crvenim 'pahuljicama'. Karoseriju Rosso Efesto dopunjuju pragovi i okviri vrata od ugljeničnih vlakana, baš kao i kočione čeljusti u Rosso Mars, koje se nalaze iza točkova sa jednom maticom sa oblogama od ugljeničnih vlakana.

Na klasičnim makazastim vratima nalaze se dve istaknute šestougaone trobojke: omaž italijanskoj zastavi koja odjekuje na oblogama vrata, kao i na volanu.

Unutrašnjost, u istoj boji kao i karoserija, u kontrastu je sa kožom Rosso Alala i Nero Cosmus alkantarom, naglašenim personalizovanim vezom u Rosso Alala i Nero Ade boji. Na instrument tabli nalazi se Lamborghini logo u Rosso Efestu: ista boja koja se koristi za ručice menjača na volanu.

Na sličan način, Lamborghini Autentica roadster ima karoseriju u Grigio Titans boji sa detaljima u mat crnoj i Giallo Auge livreji: boja koja se ponavlja na kočionim čeljustima kao i na glavnim aerodinamičkim elementima. To uključuje prednji razdelnik i zadnje krilo izvedeno iz motosporta, uz par peraja.

Lamborghini Autentica

Profil automobila jedinstven je po dve kupole sa integrisanim rolbarovima, inspirisanim trkačkim automobilima iz prošlosti.

Lamborghini Autentica

Unutrašnjost se može pohvaliti elegantnim vezom u Giallo Taurus boji, sa kontrastnim Nero Ade kožnim presvlakama i dvobojnom Nero Cosmus i Grigio Octans alkantarom.

Lamborghini Autentica

Lamborghini Autentica

Invencible i Autentica su poslednji automobili koje je proizveo Lamborghini opremljeni 12-cilindarskim motorom od 6,5 litara postavljenim uzdužno pozadi pre prelaska na hibridnu eru. Poslednji pozdrav odlazećem Lamborghinijevom V12 pogonskom sistemu isporučuje 780KS i maksimalnih 720 Nm obrtnog momenta pri 6.750 o/min, uparen sa sedmostepenim ISR menjačem, pogonom na sva četiri točka i Lamborghinijevim dinamičkim sistemom upravljanja.

Priredio: Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 442Komentari