home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Politika.rs

Prošlo je samo pet godina od pojave poslednjeg modela Opelove astre, jednog od najpopularnijih automobila u svojoj klasi i, sigurno, prvog po prodaji u gami proizvođača iz Riselhajma, a već je svetlost dana ugledala nova, još ambicioznija od prethodne, sa više aduta u borbi za pozicije u segmentu C.

Inače ovo je deseta generacija automobila ovog segmenta iz Opela. Prva je bio kadet proizveden još 1936. g, da bi 1991. otišao u istoriju a nasledila ga je astra.

U ovom segmentu, u koji spadaju golf, ford fokus, pežo 308, reno megan, fijat bravo…, bez sumnje je i najveća konkurencija u Evropi, a to znači da se ne sme ni trenutak zaspati na lovorikama.

U Opelu su toga posebno bili svesni i zbog činjenice da je kompanija u teškoj situaciji i da se mora  i može samo kvalitetom i atraktivnim dizajnom izboriti za pozicije na tržištu.

Upravo time su se rukovodili inženjeri u Riselhajmu i nisu krili svoja velika očekivanja na prvoj prezentaciji nove astre pred specijalizovanim novinarima, članovima Autobesta, istočnoevropskog žirija za izbor automobila godine u Evropi.

Zbog toga je i ova svojevrsna prezentacija novog modela prvo obavljena na specijalizovanom poligonu, ogromnom Opelovom kompleksu nedaleko od Frankfurta, sa kilometrima staza sa različitom podlogom i uslovima vožnje, koji omogućuju da se novi model podvrgne svakakvim „mučenjima” i torturi.

Ali, pre utisaka sa probnih vožnji, moramo da istaknemo ono što je za svaki novi model veoma bitno, a to je dizajn, dakle izgled sa kojim se budući kupci prvo susreću i od koga zavisi i start na tržištu. Ovde je Opel uradio dobru stvar.

Nova astra nastavlja da sledi dizajn svoje starije sestre, insignije. Nešto je manje radikalna, ali sledi sve savremene trendove. To nosi i određene rizike, ali bez toga se ne može. Oni se odnose na nekoliko detalja, rekli bismo, već viđenih.

Pozadi liči pomalo na megan, napred na novu fijestu, sa naglašeno spuštenom linijom koja se proteže od zadnjih svetlosnih grupa do blatobrana prednjih točkova.

Automobil deluje agresivno i sportski. Što se unutrašnjosti tiče, tu je još više prepoznatljiv uticaj insignije. Dakle, kokpit je moderan, lepo uređen, pregledan, ergonomija je na visokom nivou, kao i završna obrada. Teško je izbrojati sve pretince i kasete za odlaganje sitnica, a postoje čak i skriveni za dragocenije stvari… Što se toga tiče, astra je pokazala da raspolaže sa dosta aduta.

Na drugoj strani nove tendencije prati i donji postroj, pa je međuosovinsko rastojanje povećano na 2.685 mm, što je omogućilo i veću dužinu celog automobila koji je sada, od branika do branika, dugačak 4.419 mm i veoma se približio srednjoj klasi.

To u isto vreme znači i veći prostor u unutrašnjosti, što se odmah primećuje kada se uđe u vozilo. Proširen je i trag točkova, posebno zadnjih, a kod jačih modela primenjena je i nova Vatova zadnja osovina sa kojom nova astra dobija sportski karakter. Pored toga primetno je udobnija od prethodne i lako je savlađivala sve neravnine na test poligonu, gde se, inače, u Nemačkoj jedino može i videti loš kolovoz…

Poboljšana je i upravljivost, volan je direktniji, a pruža i potpune informacije o podlozi kojom smo vozili. Test vozila bila su opremljena i modom „sport”, pa smo pritiskom na dugme na prednjoj tabli, začas ukrutili donji postroj koji je postao još rigidniji i sportskiji.

Ali, samo ove karakteristike nisu dovoljne za potpunu konkurentnost jednog automobila, posebno u ovoj klasi. Zato je Opel veliku pažnju posvetio u gami motora, benzinaca i dizela. U ponudi će biti benzinci zapremine 1.4, 1.6, 1.4 turbo i 1.6 turbo, snage 100, 115, 140 i 180 „konja”. Dizeli su zapremine 1.3 (95 ks) 1.7 (110 ks), 1.7 (125 ks) i 2.0 litra (160 ks), sa oznakom CDTI. Što se tiče menjača izbor je od petostepenih i šestostepenih manuelnih, do šestostepenih automatskih sa overbustom (ručno menjanje, bez pedale kvačila).

Nastavak možete pročitati OVDE.čitanja : 1839Komentari

Treba biti "poseban" da bi kupio Golf VI preko ove Astre. Stvarno, svaka im cast! Vozila sa "blitz-om" na maski su majka...

Autor blitzman 13 Okt 2009, 15:03

Slažem se sa "blitzman-om. I sam sam se uverio vozeći između ostalog svašta, a ipak najduže "MUNJU". Zaista zahvalna auta, od Kadeta Suze 1,3 sa kojim sam prejahao preko 550.000km, pa Astra G (2) sa preko 300.000km do sada, (Astru H nisam lično posedovao ali sam vozio burazovu - nemam zamerku kao ni on), službene Corse (ona predzadnja serija) sa motorima 1.0 i 1.2 i prezadovoljan sam, a svako ih ganja i ništa im ne fali. A ova najnovija je prava lepotica, nisam ni sanjao da će biti tako lepa. Što se tiče enterijera, sa fotki mogu samo da kažem da je kao iz raja izašla. Liči na Insignijin ali ipak na svoj način. Jednom rečju novi "Kralj" segmenta je rođen.

Autor gg 13 Okt 2009, 17:46

Cela propaganda oko ove ASTRE obećava,jedva čekam da je "doživim".
Nisam fan ni Opela ni VW ali smatram da je u ovom segmentu Opel dalje bacio koplje.

Autor Djenka 13 Okt 2009, 23:10

ok, prosek kopije

Autor dragce 15 Okt 2009, 09:49

lepa je nema sta,crna i crvena su vrh,vidim i cene su kao i golf 6 mislim da ce zauzeti prvo mesto,dok ne izadje golf 7,ali videcemo.

Autor nikola 21 Okt 2009, 16:44

Korsa,Insignija;Astra,dobra postava,sa "trendi look-om".Ipak čini mi se nedovoljno da se poljulja konkurencija ali sasvim dovoljno da se može reći zbogom onom imidžu Opela koji ga je pratio do sada.Ovo su dizajnerski uspesi i kvalitativni pomaci u svakom smislu.

Autor kamirae 22 Okt 2009, 15:51

Kada bih mogao kupio bih 1.4 turbo-mali motor sto povlaci manje izdatke prilikom registracije, a uz to jak i sa malom potrosnjom.

Autor milan 22 Okt 2009, 16:36

nemci su kobasicari

Autor alfa 28 Okt 2009, 10:22

Opel kad se čita od nazad znači lepo

Autor gagiNBG 28 Nov 2009, 13:59

...auto je stvarno lijep, kako izvana tako i iznutra...mada moram priznati da sa boka neodoljivo podsjeca na Seat Leon...

Autor Gianni 02 Jun 2010, 19:45