home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada Niva Travel

Nova „lada niva travel“ našla se na testu poznatog nemačkog časopisa „Autobild“, gde je dobila visoku ocenu četiri. Nemački novinari zaključuju da je „niva travel“ konkurent „dačiji daster“ kada je u pitanju zahtevna upotreba na težim terenima.

Novinari „Autobilda“ Rolf Klajn i Mirko Menke, koji su testirali „nivu travel“ i nazvali je „kozački kajen“ (po nazivu „Poršeovog“ terenca), ističu da ruski automobil u nemačku stiže sa pet vrata, novom kabinom, klima uređajem, ali i sa poznatom tehnologijom, te da su značajno poboljšani kočnice i upravljanje.

Lada Niva Travel

„Nova „niva travel“ izgleda potpuno drugačije od klasične, koju poznajemo još od 1976. godine. Ima petoro vrata, umesto troja, ali je i dalje kompaktna sa dužinom od 4,1 metar. Spreda liči na „tojotu RAV4“, ali gledano sa strane nam je poznata, jer se radi o redizajnu „ševrolet nive“ koja se proizvodila u Toljatiju“, navode nemački novinari.

Lada Niva Travel

„Staro vino u novoj boci“, ocenjuju Nemci „nivu“ i navode da ona sada zadovoljava standard EURO 6d, pa je zbog toga i moguć uvoz u Nemačku.

Lada Niva Travel

„Relativno moderna spolja, čuvajući kružni „biodizajn“ koji potiče iz devedesetih u unutrašnjosti, „niva travel“ ne krije svoju tehnološku osnovu“, pišu nemački novinari, zamerajući da volan nema podešavanje po visini i dubini, te da je plastika u unutrašnjosti slabijeg kvaliteta.

Kako dodaju, još neki detalji završne obrade nisu im po ukusu, poput čudnih zvukova pri otvaranju vrata. Međutim, hvale to što su prekidači za električno podizanje prozora na vratima, te što drugi prekidači i palice u kabini sada modernije izgledaju. Kako kažu, činjenica da se zadnja vrata više ne otvaraju na gore, već na stranu, stvar je ukusa, dok asimetrično zadnje staklo daje vozaču veću preglednost, slično kao na „lend rover diskaveriju“.

„Niva“ više nije bučna pri brzini od 80 kilometara na sat, već je buka uočljivija tek od 110 na sat, piše „Autobild“. Međutim, ono što je drastično poboljšano su kočnice.

„Pre 11 godina merili smo zaustavni put „nive“ sa zagrejanim kočnicama i on je bio 52,8 metara, dok je sada 42,1 metar“, pišu Klajn i Menke.

Terenska vožnja je, međutim, ono za šta je „niva“ namenjena i ona tu pokazuje pravo lice.

„ESP-a i dalje nema, upravljački sistem je indirektan kao i obično, ali je i veoma otporan na oštećenja. I ni u jednom automobilu nismo videli efikasniji sistem grejanja - kao da otvorite poklopac visoke peći. Treće palice za redukciju pogona više nema, pošto su redukcija i zaključavanje diferencijala sada na jednoj. Ukoliko vozač uključi redukciju, centralni diferencijal nije automatski zaključan, kao kod mnogih japanskih terenaca, što je velika prednost ako manevrišete sa prikolicom na malom prostoru“, pišu nemački novinari.

Kako dodaju, „niva travel“ je „izvanredno talentovana za terensku vožnju“ i pravi „specijalista za upotrebu u zahtevnim uslovima“.

Konačni zaključak im je da erbegovi i klima uređaj nisu ono što čini „nivu travel“ modernim automobilom, već da je ona konkurent u tržišnoj niši automobila za zahtevnu i upotrebu na teškim terenima, te bi mogla da bude konkurent „dačiji daster“ na primer. Takođe, kako navode, ne postoji pravi terenac za 18.000 evra, kao što je „niva travel“.

Izvor: Sputniknews.com

Foto: Autobild.dečitanja : 12114Komentari