home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Poslednjih nekoliko meseci aktuelizovane su spekulacije, da bi se Fiat mogao vratiti u FIA Svetski reli šampionat. Sada je stigla i zvanična potvrda, i to od šefa marke Abarth, Paola Gagliarda.

Paolo Gagliardo je potvrdio, da Fiat planira da predstavi reli verziju sportskog modela 124 Spyder. Ukoliko se ovaj model baziran na tehnici modela Mazda MX-5 pokaže kao nepogodn za reli, Fiat ima alternativu - crossover 500X.

Podsetimo, Mini je u Svetskom reli šampionatu nastupao sa konkurentskim modelom Countryman (zvaničan naziv John Cooper Works WRC). Takmičarski 500X bio bi odličan marketing za najavljeni Abarth 500X, koji će biti dostupan sa nekoliko verzija snage motora.

Marka Abarth je veoma cenjena u svetu reli sporta. Model FIat 131 Abarth je u periodu od 1977. do 1980. godine osvojio tri konstruktorske titule. Osamdesetih godina aktivnosti koncerna u reli sportu preuzela je marka Lancia. Poslednjih godina, Fiat se takmičio samu u nižim kategorijama, kao na primer Grande Punto S2000 u šampionatu IRC.

Datum povratka Fiata (pod brendom Abarth) u WRC nije objavljen, ali se spekuliše da bi se to moglo dogoditi 2017. godine, kada na snagu stupa nova, mnogo liberalnija tehnička regulativa. Prema novom pravilniku, snaga motora će biti povećana sa sadašnjih 224 kW na 283 kW (385 KS), biće poboljšana aerodinamika, a masa će biti smanjena minimalno za 25 kilograma.

Toyota i Citroën su potvrdili da razvijaju takmičarski automobil po novoj tehničkoj regulativi, a očekuje se da će svoje WRC aktivnosti nastaviti i Volkswagen i Hyundai.

Izvor: Automagazin.rs

Render: arhiva / Xtomi.blogspot.hučitanja : 907Komentari