home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

WTCR

FIA Svetski savet automobilskog sporta usvojio je predlog FIA Komisije za turing automobile i na svom zasedanju u Sankt Peterburgu definitivno je odobrio WTCR kalendar za 2019.

Druga sezona takmičenja uključuje 10 rundi i 30 trka, počeće u Marakešu a završiti se sprintovima na za šampionat novoj stazi, malezijskom Sepangu, od kojih će jedan biti noćni.

WTCR kalendar 2019. u velikoj meri se drži rasporeda primenjenog u nedavno okončanoj inauguralnoj sezoni serije, pa će ona ponovo posetiti tri kontinenta, Evropu, Afriku i Aziju.

Akciju otvara staza Mulaj El Hasan u Marakešu. Prvenstvo se zatim seli u Mađarsku, na Hungaroring, a odmah potom nastavlja minijaturnu srednjoevropsku turneju odlaskom na Slovakija ring. Pista u Orehovoj potonji ove godine je bila zamena za otkazanu argentinsku rundu serije, dok u 2019. ima svoje samostalno mesto na kalendaru.

Kuriozitet predstavlja činjenica da će se istog vikenda na istoj stazi voziti i runda FIM Svetskog endurans motociklističkog prvenstva, koji, kao i WTCR, promoviše Eurosport.

U nastavku sezone, Svetski turing kup ide u Holandiju, na Zandvort. Ovogodišnje WTCR trke na “Toboganu među dinama” privukle su 110.000 gledalaca, jer su vožene u sklopu manifestacije Džambo trkački dani.

Masovna poseta očekuje se i na Nirburgringu Nordšlajfe, gde su turing nadmetanja svetskog nivoa pronašla svoje mesto kao prateći program 24-časovne trke na “Zelenom paklu”.

Posle najkomplikovanije namenski građenog autodroma na svetu, WTCR će početkom jula ponovo izaći na ulice Vila Reala, gde će se i okončati evropski deo šampionata.

Na azijsku turneju serije čekaće se do septembra. Tada će Svetski kup ponovo posetiti Kinu kao najveće svetsko tržište automobila, ali to u sezoni neće učiniti tri puta kao prošle godine (u ovaj broj računamo i Makau). Sa kalendara je otpala ulična staza Vuhan, a ostali su Ningbo i Makau u Posebnoj administrativnoj oblasti države. Ningbo je vlasništvo Džili grupe, kojoj pripada i novi WTCR brend Lynk & Co.

Znamenita Suzuka vozi se krajem oktobra, istog vikenda kada i poslednja runda Super Formule, najbitnijeg prvenstva jednoseda u Japanu. Sredinom novembra, Svetski kup turing automobila ponovo će biti deo spektakla, Velike nagrade Makaua, koja će 66. put biti održana na ulicama nekadašnje portugalske kolonije.

Makau je 2018. bio poslednji i odlučujući WTCR takmičarski vikend. Kako iduće godine tu ulogu preuzima Sepang, vozači će na najkompleksnijoj uličnoj stazi na svetu moći da budu malo opušteniji.

Za kraj – Sepang. On je bio domaćin F1 Velike nagrade Malezije u razdoblju od 1999. do 2017. Iduće godine, on će prvi put ugostiti Svetski kup turing automobila, štaviše, biće mesto finala serije. Po svoj prilici, tek će na pisti u blizini Kuala Lumpura biti donesena odluka o šampionu serije, a jedna od tri trke na Sepangu biće vožena pod veštačkim osvetljenjem.

Treba podsetiti da je 2015. godine na Sepangu svoj život počela TCR Internacionalna serija, što ovaj autodrom čini istorijskim u rađanju i razvoju TCR koncepta.

Kao i u Slovačkoj, i u Maleziji će WTCR imati neobičnog partnera – FIM Svetski endurans šampionat u motociklizmu. Tačan datum trka na Sepangu biće objavljen uskoro.

Kalendar Svetskog kupa turing automobila 2019:

runda 1: Maroko, Mulaj El Hasan, Marakeš (5-7. april)

runda 2: Mađarska, Hungaroring (26-28. april)

runda 3: Slovačka, Slovakija ring (10-12. maj)

runda 4: Holandija, Zandvort (17-19. maj)

runda 5: Nemačka, Nirburgring Nordšlajfe (20-22. jun)

runda 6: Portugal, Vila Real (5-7. jul)

runda 7: Kina, Ningbo (13-15. septembar)

runda 8: Japan, Suzuka (25-27. oktobar)

runda 9: Makau, Makau Guja (14-17. novembar)

runda 10: Malezija, Sepang (datum naknadno)

Nova WTCR sportska pravila na dlanu: Šta se promenilo?

Kalendar Svetskog kupa turing automobila 2019. doživeo je manje izmene u odnosu na sezonu 2018, dok je u sportskim pravilima serije promena bilo značajno više.

Standardizovana distribucija poena i proširenje spiska osvajača bodova na petnaest najboljih u svakoj trci predstavljaju najveći novitet.

Svaka od tri trke vikenda vredeće podjednako (za razliku od dosadašnje situacije, gde je treći sprint donosio najviše poena, a drugi, onaj sa delimičnom inverzijom startne rešetke, najmanje). Kako kaže organizator, zamisao je da se većem broju vozača pruži prilika da osvajaju bodove, i da to čine češće.

Osvajač svake trke upisaće 25 poena, a bodovna skala od prvog do petnaestog mesta opada po sledećem nizu: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

Isto bodovanje biće primenjivano i na plasman konkurenciji ekipa. Takmičari sa specijalnom pozivnicom više neće imati pravo da osvajaju poene.

Za razliku od dosadašnje prakse, bodovi se najbržoj petorici ubuduće dodeljuju i za plasman u prvim i u drugim kvalifikacijama, po lestvici 5-4-3-2-1.

Svaki od osam brendova (Alfa Romeo, Audi, Kupra, Honda, Hjundai, Pežo, Folksvagen i dolazeći Lynk&Co) može biti zastupljen sa maksimalno četiri automobila. Nijedan tim ne može da nastupi sa više od dva automobila.

U protekloj sezoni, među stalnim učesnicima prvenstva bilo je šest “audija” i pet “hondi sivik”. Minih motorsport je u 90% sezone nastupao sa tri automobila, a Komtuju rejsing sve vreme sa četiri. Takvi slučajevi više neće biti mogući.

Prijave za takmičarsku 2019. otvaraju se 15. decembra. Maksimalni broj prijava za sezonu povećan je sa 28 na 32.

Određeni broj restriktivnih mera usvojen je kako bi se izbeglo povećanje troškova i budžeta klijentskih ekipa angažovanih u Svetskom kupu.

Kada sezona počne, neće biti dozvoljeno testiranje ni na jednoj od staza na WTCR kalendaru, pre ili tokom takmičarskog vikenda. Izuzetak predstavlja zvanični test koji promoter Eurosport i organizator 24 časa Nirburgringa obezbeđuju tokom runde na Nordšlajfeu.

Pre svake WTCR runde, svaka ekipa prijavljuje najviše desetoricu mehaničara po automobilu, koji će dobiti odgovarajuće trake. Isključivo će tom personalu biti dopušten rad na vozilu.

WTCR takmičarski vikendi trajaće tri dana, kako satnica timovima ne bi postala isuviše zgusnuta. Prvi trening biće vožen prvog dana i biće produžen na 45 minuta, što učesnicima obezbeđuje više vremena na pisti.

Vozaču koji izazove prekid kvalifikacija (crvenu zastavu) biće obrisano najbolje dotle izvezeno vreme, osim u određenim izuzetnim slučajevima.

Startni raspored petorice vozača u Q3 deonici drugih kvalifikacija neće više biti automatski određen njihovom pozicijom u Q2 sesiji (peti startuje prvi, četvrti kreće drugi, itd). Ubuduće će najbrži pilot u Q2 moći da izabere kada želi da nastupi u Q3 rundi, umesto da čeka svoj red i vozi kao poslednji. Ova novina uvedena je zbog primedbi takmičara da u tom čekanju automobili mogu da zabeleže pad u performansama, pre svega zbog sniženja temperature pneumatika.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 276Komentari