home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hyundai Veloster N ETCR

Hjundai motorsport predstavio je svoj prvi električni trkački automobil “veloster N ETCR” na Međunarodnom auto-salonu u Frankfurtu.

Model je baziran na putničkom “velosteru N”, ali je posebno projektovan za novu ETCR trkački kategoriju, koja bi trebalo da startuje 2020. godine. Projekat je označen kao nova era u Hjundai motorsportu i jedan od stubova budućnosti ove kompanije.

Novo vozilo koristi bogato iskustvo Hjundai motorsporta iz oblasti auto-sporta i prati uspeh konkurentnih modela “i30 N” i “velostera TCR”. Razvoj automobila za ETCR je deo šire strategije razvoja i proizvodnje električnih drumskih vozila.

Hyundai Veloster N ETCR

Projektovan i napravljen u sedištu kompanije u Alcenauu, potpuno je električan, sa pogonom na zadnje točkove i centralno postavljenim motorom. Oba ova tehnička elementa – elektropogon i pozicija motora prvi put se sreću u jednom projektu Hjundai motorsporta, a predviđena su ETCR tehničkim pravilima.

Projektovanje je započeto novembra 2018, prva proba prototipa izvedena je u avgustu 2019. Pun test program treba da započne ovog meseca, uz podršku inženjera Hjundai motorsporta.

Projekat će biti integralni deo sportske ponude kompanije, koja je zvanično prisutni proizvođač u Svetskom prvenstvu u reliju, a za klijente izrađuje modele “i20 R5”, “i30 N TCR” i “veloster TCR”.

Sva saznanja o “velosteru N TCR” biće podeljena sa globalnim centrom Hjundai istraživanja i razvoja u Namjangu, u Južnoj Koreji.

“Danas smo ispisali jednu važnu stranicu u istoriji Hjundai motorsporta”, rekao je ovim povodom potpredsednik Hjundai motor grupe Tomas Šemera. “Ponosni smo što otkrivamo naš prvi električni trkački automobil, napravljen za buduće takmičenje ETCR. Proveli smo niz godina unapređujući naše veštine u turing trkanju, što je rezultiralo sa dva uspešna modela koji se trkaju širom sveta. ETCR je prirodan nastavak našeg puta, a “veloster N ETCR” se u potpunosti uklapa u našu globalnu strategiju produkcije električnih automobila. Jedva čekamo da ga vidimo u akciji”.

Izvor: Serbiaring.com

Foto: Hyundai motorsportčitanja : 300Komentari