home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
E Sports

Kako prenosi Sport Klub, Formula 1 namerava da u 2021. godini napravi velike izmene u pravilima kako bi šampionat bio zanimljiviji i kako bi razlike između bolida bile manje. Neka pravila bi mogla da se testiraju na video igricama.

Takozvani Esport je posao veoma ozbiljno takmičenje, a Formula 1 o gejmerima dosta vodi računa i izgleda će njihovo mišljenje uzeti kao relevantno. Naime Formula 1 najavljuje promene u pravilima i to bi mogla da testira upravo na igricama pa će na taj način uvesti ljudski faktor u probu novih pravila.

"Ljudski deo je težak. Jedan od modela koji smo isprobavali je formacija startnog grida. Razmak je osam metara i razmatramo da li je to dobro. Ako hoćete da istražite kako bi izgledao grid u kom su po dva vozla u startnim redovima, fizika će vam reći da će bolidi imati isti start i stići će do prve krivine u istom rasporedu. Ali nije tako. Treba da shvatimo da li ćemo dobiti uzbudljiviji prvi krug ili ćemo dobiti samo sudare? Nećemo da izgubimo pola vozila u prvom krugu. Jedini način je da uvedemo ljudski faktor. Gejmeri će testirati naše ideje u promenama pravila", rekao je tehnički šef F1 Pet Sajmonds.

Formula 1 je još ranije najavljivala da bi grid mogao da bude izmenjen i da se u njemu može naći i tri bolida. Sa druge strane F1 bi mogla da testira i svoju zamisao kvalifikacione sprint trke koju bi u subotu vozači počeli obrnutim startnim redom u odnosu na stanje u generalnom plasmanu. Ovakvu ideju su timovi Formule 1 odbili.

Izvor: Sportklub.rs

Foto: Christopher Lee/Getty Images

Lekler: Neću se više sudarati sa Fetelom

Vozač Ferarija Šarl Lekler najavio je da njegovi okršaji sa timskim kolegom Sebastijanom Fetelom neće izgledati kao oni viđeni tokom prošle sezone.

Mnogo varnica je letelo između dvojca italijanskog tima, a sve je kulminiralo na Velikoj nagradi Brazila, sa koje su obojica odustali posle sudara.

„Ekstremno smo konkurentni i ponekad na stazi možemo da imamo određene sukobe. Ali, obojica smo dovoljni zreli da znamo da ono što se desilo na stazi ostaje na njoj i da smo van nje drugačiji“, rekao je Lekler za „Autosport“, „Najvažnije je da radimo dobro van staze na razvoju bolida i da ne prelazimo granice kada smo na njoj, kao što je slučaj bio u Brazilu. Smatram da je to bila dobra lekcija za obojicu i neće se ponoviti“.

Pre okršaja na „Interlagosu“, najdramatičnija situacija u kojoj su se Lekler i Fetel našli bila je ona u Rusiji, u septembru, kada je četvorostruki svetski šampion ignorisao naredbe tima da propusti svog timskog kolege. Sve je to bilo u okviru prvobitno dogovorenog plana pre samog starta da bi Ferari osigurao dvostruki trijumf u Sočiju. Prethodno je bilo varnica i na trkama u Italiji i Singapuru, kao i u nekoliko navrata početkom sezone.

Mladi Monegašanin, međutim, ističe da je sa Fetelom mogao svaki put mirno da progovara čim bi se prašina slegla.

„Bilo je situacija kada zapravo nismo razumeli jedan drugoga. Ali, nikad nije pametno razgovarati o tome odmah posle incidenta. Pustili smo da prođe vreme i posle Rusije smo seli u Japanu, razgovarali, razumeli smo se i napredovali smo zahvaljujući tom iskustvu“, naglasio je Lekler.

Lekler je već dobio novi ugovor sa Ferarijem, čiji vozač biti do 2024. godine. Pred novu sezonu, koja startuje Velikom nagradom Australije 15. marta, Monegašanin kaže da mu je cilj da smanji broj grešaka u odnosu na prvu sezonu u italijanskom timu.

„Ekstremno vredno radim da bih smanjio broj grešaka u odnosu na 2019. Kao tim takođe moramo da se fokusiramo na to“, istakao je Lekler.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 217Komentari