home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Jaguar I-Pace e-Trophy

Kako piše Serbiaring, Jaguar rejsing ugasiće svoju I-PACE eTrofej seriju na kraju sezone 2019/20. zbog ekonomskih posledica koronavirus pandemije.

Ovo monomarka takmičenje britanskog brenda ući će u istoriju po dva osnova: kao prva međunarodna potpuno električna turing serija zasnovana na produkcijskom modelu, ali i kao prvo internacionalno prvenstvo kom je direktno presudio covid-19.

Jaguar se posle neslavnih godina u Formuli 1 vratio auto-sportu 2016, kada je u Formulu E stupio sa sopstvenim timom. Dve godine kasnije, lansirao je i monomarka trofej za svoj električni SUV I-PACE, kao prateći program na pojedinim trkama Formule E. Izvorno, eTrofej je trebalo da traje tri sezone, ali je poživeo nepunu jednu i po. U inauguralnoj sezoni 2018/19 voženo je deset trka, a program za 2019/20 redukovan je na osam nastupa. Ni on nije mogao da bude ispunjen, jer je pandemija upropastila i kalendar Formule E i njenu prateću seriju.

Jaguar je najavio da će I-PACE eTrofej ugasiti tek posle poslednje trke u sezoni, ali je po svoj prilici ona već izvezena. Formula E je “na ledu” i sve teoretski preostale runde na njenom kalendaru već su otkazane. Još koji e-pri biće vožen samo ako se pronađe lokacija na nekom od standardnih autodroma, a u tom cilju pominjana je i mogućnost saradnje s DTM-om. Stoga je malo verovatno da će potpuno električni “jaguari” startovati na još bilo kojoj trci.

Najveći broj učesnika jednog vikenda eTrofeja bio je 12. Svi automobili imali su identičnu bateriju, elektromotor i invertor kao i serijski model. Organizator nije mogao da se pohvali naročito dugačkim startnim listama ni uprkos činjenici da je i sam prijavljivao vozila za pojedine gostujuće VIP takmičare. U seriji su vozila i neka globalno poznata imena auto-sporta, kao Brazilac Kaka Bueno i Engleskinja Ketrin Leg.

Džejms Barkli, direktor Jaguarovog tima u Formuli E, istakao je da je električna monomarka serija ostvarila mnoge od svojih zacrtanih ciljeva, a potom dodao: “U ovim pandemijskim vremenima bez presedana preispitali smo našu strategiju i odlučili da ukinemo Jaguar I-PACE eTrofej posle dve uspešne sezone.”

“Ostajemo potpuno posvećeni električnom auto-sportu, naš program u Formuli E važan je deo našeg prelaska na električnu mobilnost i strategiju “Destinacija nula” (nulta emisija, nula udesa, nula saobraćajnih zakrčenja – prim.). Radujem se nastavku sezona Formule E i eTrofeja ako i kada za naš tim, partnere i navijače to bude bezbedno.”

U Jaguaru kažu da su od svog monomarka takmičenja imali brojne realne koristi, oličene u saznanjima prenosivim u produkcijske modele. U prvom planu je razvoj baterije, ali je sportski angažman rezultirao i sasvim konkretnom pogodnošću za sve vlasnike putničkog “I-Pace”. Oni su od decembra 2019. besplatno dobili nadogradnju softvera, čime je autonomija vozila podignuta za 20 kilometara. Isti softver standardno se ugrađuje u sve nove primerke ovog automobila, a donosi i poboljšanja u upravljanju baterijom, termalnim sistemima i isporuci obrtnog momenta na sve točkove.

Izvor: Serbiaring.com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 441Komentari