home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Berger

Komentarišući neprijatnu situaciju u kojoj se našao četvorostruki F1 šampion Sebastijan Fetel po raskidanju ugovora s Ferarijem, DTM šef Gerhard Berger je nemačkom asu predložio svoju seriju kao rešenje za nastavak karijere.

“Njemu preostaje još samo DTM”, poručio je Austrijanac, delimično u šali. “A sada ozbiljno: zašto da ne? On i dalje vozi na najvišem nivou i može da se odmeri s drugim sjajnim vozačima u trkačkim automobilima koji mu se dopadaju. U Formuli 1 mu ne preostaju neke naročite alternative. On želi da vozi za vrhunski tim, tu mu je kao mogućnost preostao još samo Mercedes. Međutim, bojim se da su i tamo mesta zauzeta.”

Dvojica aktera ove priče dugo se i dobro poznaju – Berger je 32-godišnjem pilotu iz Hepenhajma bio šef dok je vozio za Skuderiju Toro roso i zajedno su izašli na podijum kada je ovaj zabeležio prvu F1 pobedu 2008. godine u Monci. Nekada i sam Ferari F1 pilot, DTM šef je komentarisao prevremeni rastanak Ferarija i vozača dovedenog da ponovi bajkovitu Šumaherovu istoriju. Njegov je stav da Sebastijanu ne može da se pripiše sva krivica za to što je trupa iz Maranela u novoj eri i dalje bez titula.

“To (rastanak) je moglo da se očekuje. Fetel ne mora da optužuje sebe, on ulazi u niz mnogih vozača koji nisu uspeli da Ferari ponovo izvedu na put uspeha. I Gerhard Berger je bio jedan od njih. Samo su Niki Lauda i Mihael Šumaher u tome dugoročno uspeli. Ali, Fetel će kao četvorostruki šampion sveta lako moći da se nosi s tim. Veoma je malo onih koji su bili tako uspešni.”

Bergerova navedena izjava o Fetelovoj DTM sudbini podigla je solidnu prašinu u nemačkim medijima, pa je on naknadno morao da objašnjava da nije bio sasvim ozbiljan i da sa Sebastijanom nije dogovarao šta će reći: “To je stvarno rečeno iz zabave. Sebastijan je četvorostruki prvak sveta i nije on u potrazi, već jednostavno mora da odluči da li dalje želi da vozi Formulu 1. On je u njoj postigao sve što je mogao.”

Međutim, 60-godišnji Austrijanac je dodao da bi DTM Fetelu jednog dana zaista mogao da bude inspiracija: “Ako bi hteo da bude tu još nekoliko godina, da se dobro zabavi, a da bude pod mnogo manjim pritiskom, onda bi takva DTM priča bila optimalna. Ali, ponavljam: to je bila zabava i nije dogovorena sa Sebastijanom. Ja pre verujem da on trenutno još razmatra kakve perspektive postoje u Formuli 1.”

Kako su Fetelu preostale vrlo skromne mogućnosti, Berger ne nalazi da on ima čemu posebnom da se nada u F1: “Skoro da ne mogu da zamislim da Sebastijan teži perspektivi u kojoj ne bi od početka imao dobru šansu da postane prvak sveta. U Formuli 1 to je ograničeno na Red bul i Mercedes. U oba tima su mesta zauzeta i ne verujem da će se ijedno otvoriti. Sve ostalo bi Fetelu moglo da bude vrlo naporno.”

Fetel ne bi bio prvi F1 vozač koji posle prestižne kategorije jednoseda karijeru nastavlja u nemačkoj premijum turing seriji, mada bi bio daleko najuspešniji eks F1 pilot koji se prihvatio njenog kokpita. Iz novijih vremena, dovoljno je pomenuti da su posle F1 DTM odabrali Mika Hakinen, Žan Alezi, Dejvid Kultard, Ralf Šumaher i Hajnc-Harald Frencen. A doskorašnji F1 pilot Robert Kubica baš ove godine počinje DTM život za volanom privatnog “BMW-a”.

Izuzimajući Kubicu, svi pobrojani trkači prešli su u DTM u mnogo boljim vremenima jer danas ovaj šampionat ne može da garantuje ni sopstveni opstanak po povlačenju Audija. Zato bi Bergerova sugestija o Fetelovoj DTM karijeri mogla da se shvati ozbiljno kada bi sama tradicionalna serija znala šta će s njom biti 2021. i kada bi danas posedovala nekadašnju snagu i privlačnost.

Gerhard je toga svestan: “Najpre moramo da vidimo da li uopšte možemo nešto da ponudimo. Tek onda Sebastijan može da kaže da li želi i faktor zabave u svojoj trkačkoj karijeri i da li bi u tako nečem učestvovao. Još jednom: ta moja izjava nema nikakvu osnovu.”

Na “isfabrikovanu” temu Fetel-DTM osvrnuo se i fabrički BMW trkač Timo Glok: “Ja bih se naravno radovao kada bih u DTM-u mogao da vozim protiv njega, to bi bio san. Ali, tu stvar vidim isto kao Gerhard. Fetel mora da razmisli šta želi da radi i kako treba da izgleda njegova budućnost. Ako bi hteo da ostane u Formuli 1, onda neće hteti da vozi za neki osrednji tim samo da bi bio tamo. On želi da se bori za titulu, to mu je cilj. Ako ne bude imao tu mogućnost, verujem da će ostati kod kuće i gledati šta budućnost može da mu donese.”

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 387Komentari