home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
43. Dakar reli

Sasvim je sigurno da niko od takmičara 43. Dakar relija ne razmišlja o hrani. U glavi svakog od ovih avanturista su samo putne knjige, navigacija i tehničko stanje njihovih vozila. …..Tobi Prajs, Benavides, Sanderlend, Sultre, Kintanila i ostali iz motociklističkog vrha konzumiraju vodu u toku vožnje jer svako nosi bidon sa najdragocenijim sadržajem u pustinji – vodom, a kada se zastane za dolivanje goriva ili na nekom raskršću tragova u pesku onda se na brzinu pojede parčence čokolade ili nekog visokokaloričnog keksa, sve zarad održavanja snage a ne zbog gladi ili neke gastronomije…

Slično je i sa vozačima kvadova a u malo boljoj situaciji su oni u kategorijama automobila, bagi vozila i kamiona. Njima suvozači i u toku jurnjave mogu da dodaju nešto od grickalica ili slatkiša i da im i na taj način prilično pomognu.

43. Dakar reli

Ipak i u nepreglednoj pustinji se desi da se okupi društvo, mali tim onih koji su se sasvim slučajno sreli, razmenili nekoliko rečenica i saznali nešto jedni o drugima. A kada su dobri ljudi u pitanju onda ni vera, ni nacionalnost, ni boja kože, ne predstavljaju prepreku za širok osmeh i rukovanje…..a onda, zašto da ne, pravi domaćini ponude neko osvežavajuće bezalkoholno piće …pa čak i  dobar zalogaj!!

Upravo takve sreće su bili naši saradnici, novinar RTS-a Pedja Milinković i novinar RTV-a Mark Zakinski. Usred pustinje su upoznali nekolicinu meštana, ispričali im da prate motociklistu iz Srbije, Gabora Sagmajstera i poklonili im majice…a revanš domaćina bila je odlična jagnjetina iz Saudijske Arabije…lepa priča, zar ne.

Dok ovo pišemo pade nam na pamet jedan stari maraton, nezaboravna odiseja iz 1975. godine i ekspedicija od Kragujevca do Kilimandžara, kada je jedna sjajna ekipa entuzijasta predvodjena čuvenim Branimirom Perićem Džoom krenula na put od 11.000 kilometara ,u pet potpuno novih „zastava 101“. Svojevremeno je piscu ovoga teksta Džo ispričao i ovo:

„Negde u srcu Sudana, stigosmo umorni i iscrpljeni, po užasnoj vrućini….u neko selo sa kolibama. Odmah smo uočili da tu žive izrazito visoki ljudi. Jedan od preko dva metra, sa kopljem i u togo haljini, prišao nam je i potpuno jasno izgovorio: “ KAKO STE“….Ja sam se za trenutak ukočio, nisam mogao da verujem šta sam čuo…a on je opet mrtav hladan ponovio…..“KAKO STE“. Naravno, moje prvo pitanje je bilo da nam kaže gde je naučio naš jezik a simpatični dugajlija je odmah izgovorio…….“Studirao san Poljoprivredni fakultet u Zagrebu“

U sedmoj etapi 43. Dakar relija sve se praktično dešava po već poznatom scenariju, sem u klasi motociklista gde kroz pesak i prašinu, preko uvala i rupa, preko kamenja i prevoja pravu svetsku trku vode majstori „honde“, „ktm-a“, „jamahe“, „huskvarne“….

Korneho

Današnji sedmi brzinski ispit od 471 kilometra dobio je Amerikanac Brabek, sa „hondom“, drugi je bio 26. godišnji Čileanac Korneho Florimo (na slici) visok „metar i žilet“ to jest metar i 66 santimetara, takodje sa „hondom“, treći Amerikanac Haus sa „ktm“….U generalnom plasmanu sada je prvi Korneho Florimo, ali, ima minimalnu prednost od SAMO JEDNE SEKUNDE, nad Tobi Prajsom. Sanderlend je treći, Sultre četvrti, peti Bonavides …itd.

Našem moto kros šampionu Gaboru Sagmajsteru, današnji specijal nije bio lak. Juče je imao tri pada i prilično se ugruvao a danas je uz ozbiljne bolove ipak stigao na cilj. Plasiran je kao 77…… u generalnom je…70….a u svojoj klasi „male moto“, zauzima 19. mesto.

U klasi automobila specijal je dobio Al Rajhi sa „tojotom“…..a u generalnom je  vodeći, kao što i pretpostavljate, Stefan Paterhansel sa „minijem“. Prati ga Al Atija sa 7.53 minuta zaostatka, a treći je Sajnc sa + 41.08.

U grupi sa kvadovima specijal je pripao Argentincu Anduharu a zabeleženo je i veliko iznenadjenje. Vodeći u generalnom, sa baš velikom prednošću, Argentinac Kaviljiaso, ODUSTAO JE zbog tehničkog kvara. U generalnom vodi Anduhar.

U kategoriji lakih vozila na specijalu je prvi bio Čileanac Lopez Kontardo, dok je u generalnom vodeći Poljak Domzala.

Kod kamiondžija je sve po starom. Sotnikov sa „kamazom“ potpuno sigurno uz asistenciju dva saputnika drži prvo mesto u generalnom.

U ponedeljak je na redu osma etapa.

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rsčitanja : 312Komentari