home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche Penske Motorsport

Američki Penske će predstavljati nemačku marku u klasi LMH kao Porsche Penske Motorsport

Pod imenom Porsche Penske Motorsport, od 2023. godine predstavljaće nemačku marku kao fabrički ulazak sa novim LMDh hiperautomobilom tokom „niza godina“.

Tim će preduzeti dvostruku kampanju u Svetskom šampionatu u izdržljivosti (WEC) - koje uključuje 24 sata Le Mana - i Severnoameričkom šampionatu IMSA Sportscar, koje uključuje 24 sata Dajtone i 12 sati Sebringa.

Porsche i Penske imaju bogatu istoriju saradnje, koja datira od ranih 1970-ih, kada su 917/10 i monstruozni 917/30 učestvovali u Can-Am kupu. U novije vreme, Penske je osvojio više titula sa Porscheom RS Spyder LMP2 u američkoj Le Man seriji između 2006. i 2008. godine, postigavši niz ukupnih pobeda, uključujući i Sebring 2008. godine.

„Oduševljeni smo što smo uspeli da nagovorimo tim Penske da formira ovo partnerstvo“, rekao je predsednik Porschea Oliver Blume. „Po prvi put u istoriji Porsche Motorsporta, naša kompanija će imati globalni tim koji se takmiči u dve najveće svetske serije izdržljivosti. "U tom cilju postavićemo timske baze sa obe strane Atlantika. To će nam omogućiti da stvorimo optimalne strukture koje će nam biti potrebne da odnesemo sveukupne pobede u Le Manu, Dajtoni i Sebringu, na primer."

Porsche je takođe potvrdio da će automobile isporučivati privatnicima već od 2023. godine.

„Namera nam je da podržimo i oblikujemo novu eru sa našim prototipovima LMDh“, rekao je Michael Steiner, član odbora za istraživanje i razvoj. „Ne samo da ćemo držati palčeve za ukupno četiri fabrička automobila koja imamo, već i za timove kupaca."

Porsche Penske Motorsport

Porsche je najuspešniji proizvođač u Le Manu, budući da je osvojio 24 sata ukupno 19 puta od svoje prve pobede sa modelo 917 u 1970. godini. Međutim, Penskeu, koji je rekordnih 18 puta osvajao Indianapolis 500, nedostaje pobeda u Le Manu tokom dugog niza pobeda u Indikaru, Naskaru, trkama sportskih automobila, pa čak i Formule 1.

„Porsche i Penske dele dokazani uspeh“, rekao je Fritz Enzinger, šef Porsche Motorsporta. „Ovo partnerstvo je imalo trajni uticaj od 2006. do 2008. na tadašnju američku seriju Le Man. "Tim Penske se proslavio gotovo neuporedivom pričom o uspehu u moto-sportu. Međutim, na dugom spisku pobeda do danas, ime Le Man nedostaje. Nadam se da ćemo konačno uspeti da istaknemo ovaj uspeh od 2023. godine sa Porsche Penske Motorsportom. To bi onda označilo Porscheovu ukupnu 20. pobedu u La Sartheu - ostvarenje sna."

Izvor: Autocar.co.uk / Porsche Penske Motorsportčitanja : 243Komentari