home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Pekarž

Druga trka četvrtog trkačkog vikenda TCR Istočna Evropa bila je više nego dramatična od samog starta.

Na pol-poziciji je bio Petr Čižek, ali je prekasno startovao, pa su ga obišli Štajbel, Makeš, Pekarž i Vesnić, piše Serbiaring. Odmah na početku Germandi je pogurao Kolakovskog, koji se preprečio preko staze i snažno udario u Stolarčika, a kolatelarna šteta je bio Knego. Trk je prekinuta, a odlučeno je da se ponovo startuje po rasporedu sa kvalifikacija.

Drugi start je prošao bez problema, Čižek je poveo, a Pekarž se probio do druge pozicije, ispred Štajbela, a sa sedmog na četvrto mesto došao je Vesnić. Germandi i Ćehić su imali kontakt, koji je vozača “audija” bacio u šljunak.

Vesnić se zatim primakao Štajbelu, i ušao u preticanje, kad se pravo niotkuda pojavio Makeš, pa su njih trojica naporedo ušli u prvu krivinu. Makeš nije hteo da popusti, pa je izgurao i Vesnića i Štajbela, a sam je pao na šestu poziciju. Zbog probušenog pneumatika odustao je i, u tom trenutku, vodeći Čižek, pa se Pekarž našao na liderskoj poziciji, ispred Grošeka i Vitkea, dok je Makeš vratio dve pozicije i našao se na četvrtom mestu.

Iako je Pekarž pred kraj sprinta imao ozbiljnih problema sa prianjanjem, i Grošek mu se primakao na 1,2 sekunde, Čeh je uspeo da trijmufuje. Na podijum su se popeli Grošek i Vitke, Makeš je bio četvrti, Adamek peti, Germandi šesti, a sedmi i poslednji trkač na cilju bio je Žepecki.

Izvor: Serbiaring.com

Makeš kažnjen sa 30 sekundi i dobio opomenu pred isključenje iz TCR Istočna Evropa

Češki automobilista Mihal Makeš upropastio je trku Milovanu Vesniću i Sebastijanu Štajbelu na Grobniku.

On je ušao u krvinu bez kočenja, naporedo sa dvojicom konkurenata, udario Vesnića prvo u zadnji, zatim u prednji točak, da bi na kraju sva trojica izletela sa staze. Makeš je uspeo da se vrati u trku, dok je za Vesnića i Štajbela to bio kraj.

Posle pregledanja snimaka, sudije su donele odluku da vozač “kupre” bude kažnjen dodavanjem 30 sekundi na postignut rezultat, ali je dobio i opomenu pred isključenje iz TCR Istočna Evropa zbog konstatnog ponavljanja istog ponašanja na stazi. Makeš je posle toga uputio izvinjenje na svom Instagram profilu gde je napisao da je “kočio na prljavom delu staze i da je izgubio kontrolu nad automobilom”.

Izvor: Serbiaring.com

Vesnić: Razmišljam da napustim TCR zbog nepoštovanja pravila! To nije trkanje, nego masakr!

Srpski automobilista Milovan Vesnić završio je drugu trku četvrtog trkačkog vikenda TCR Istočna Evropa na neslavan način.

Njega i Sebastijana Štajbela je sa staze izbacio Mihal Makeš, koji je za taj incident kažnjen, ali tek posle intervencije ekipa.

“U drugom sprintu sam imao i bolji tempo nego u prvom, kad sam pobedio. Videlo se da je Makeš mnogo sporiji od mene i Štajbela, ali je ipak uleteo u krivinu praktično bez kočenja i obojici nam presudio. Udario me je prvo u zadnji, zatim u prednji točak, bilo je nemoguće izbeći izletanje. Kazna koju je dobio je slaba uteha, a osim gubitka potencijalnog podijuma, velika je šteta i na automobilu”, kaže Vesnić za naš portal.

Naš proslavljeni trkač izneo je niz kritika na račun organizatora i sudija.

“Vozači se ponašaju onako kako im je dozvoljeno da se ponašaju. Makešu nije prvi ovakav incident, svi znaju koliko je agresivan i kako prljavo ume da vozi, a od prvog vikenda nije bio kažnjavan za to. Pravila po kojima se takmičimo je propisala FIA, ali ih u TCR Istočna Evropa ne poštuju uvek. Ovo lako može da bude kap koja će preliti čašu. Razmišljam da napustim seriju”, otkriva Vesnić.

“Mislim da je Balans performansi u redu, ali igranje sa dodavanjem težine je katasrofalno. Ako je ideja da zabavljamo navijače, hajde da stavimo šiljke na automobile i da se borimo kao u rimskoj areni. Ovo na Grobniku nije bilo trkanje, nego masakr”, ljut je bio trkač iz Užica.

“Ja znam da su to trke, da se incidenti dešavaju, ali kako je moguće da uvek isti ljudi prave iste probleme? Mnogo smo raspravljali u padoku na kraju vikenda na Grobniku i mnogo je vozača koji se slaže sa mnom. Jedan broj njih, ne mogu da ih imenujem, razmišlja da napusti seriju baš kao i ja. Ako je to u interesu organizatora takmičenja, onda u redu, samo je trbalo da to kažu”.

“Kako sad stvari stoje, mislim da neću da idem u Slovačku, a neće ni nekoliko mojih kolega. Dobro ću razmisliti šta i kako dalje. Ovo što se desilo baca ljagu na celo takmičenje”, završio je Vesnić.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 248Komentari