home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Smart F1

Mercedes, Ferari, Alfa Romeo, Aston Martin, Lotus, BMW, Tojota, Reno... Tokom istorije smo u šampionatu Formule 1 mogli da vidimo veliki broj proizvođača automobila. Verovali ili ne i Smart je početkom 21. veka mogao da bude učesnik, kao deo Džordan tima i evo o čemu se tu zapravo radi.

Ekipa Džordana se dugo takmičila sa Hondinim motorima i 1998. godine je Honda pokušala da kupi ekipu, ali Edi Džordan tadašnji vlasnik, nije želeo ni da čuje.

"Ime Džordan u svetu automobilizma znači više nego Honda", rekao je Edi tada.

Honda je brzo odustala od te ideje i kasnije oformili BAR Honda tim (British American Racing) i ubrzo smo došli do situacije u kojoj Honda želi da otkaže saradnju sa Džordanom i prestane da ih snabdeva motorom. Edi Džordan je rešio da posluša savetnike i potpiše ugovor sa Ford - Cosworthom kako bi dobio kvalitetan motor, ali je tražio alternativu i to je bio momenat kada Smart ulazi u priču.

Džordan je došao u Mercedes na razgovore oko novog snabdevača motora za 2004. godinu i tada su iz Mercedesa predložili Smartov motor, što je Edi Džordan prihvatio, ali je tu došao na red novi problem.

Ekipa je morala da raskine ugovor sa Ford-Cosworthom, a pošto pričamo o vremenu u kom je bilo mnogo tenzija, na sastanku je posle dosta pritisaka izglasano da nezavisne ekipe moraju da ostanu u saradnji sa Ford-Cosworthom. Na ovaj način je Smart ostao bez angažmana u Formuli 1 u ekipi Džordana, ali morate priznati da bi bilo i te kako zanimljivo videti kako bi to izgledalo.

Izvor: B92.net

Screenshot: YouTubečitanja : 314Komentari