home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
RallyRACC Catalunya

Već prvi brzinski ispiti, tačnije prvi krug od tri ispita, pokazali su dosta toga. Britanac Elfin Evans je krenuo hrabro i precizno u svojoj „tojoti jaris WRC“, znajući da samo tako može da računa na pobedu i približavanje Ožieu u generalnom poretku šampionata (uoči relija Ožie je imao 24 boda prednosti). Evansu je reli u Španiji dobra prilika da se približi ostvarenju sna, da prvi put postane reli šampion sveta….Dobio je prva tri ispita, ali, rekao je da može još brže i da je bio previše oprezan sa beleškama (čitaj : podacima iz reli radara)…

RallyRACC Catalunya

Na drugom ispitu Elfin Evans je u cilj ušao u potpuno istom tajmingu kao i Belgijanac Tijeri Nojvil, sa „hjundaiem“, sa vremenom identičnim u hiljaditom delu sekunde…Nojvil već ima jednu pobedu u Španiji i znalo se da mu baš „leži“ asfalt…ali to je tek početak. Simpatični Belgijanac koji redovno koristi naočare, i van relija, rekao je da gubi prednji deo svog „hjundaia“ i da je nekoliko puta koristio ručnu kočnicu, kako bi ostao na putu…

RallyRACC Catalunya

Sebastien Ožie je sasvim sigurno sto puta razmotrio trenutnu situaciju, svoju bodovnu prednost i u glavi pripremio strategiju za Španiju. Zna vrlo dobro, da ne sme da rizikuje previše, a svestan je da Evans mora da ide na oštriju vožnju..Ožieu je važno da u Španiji bude treći ili možda drugi i da isto to ponovi na kraju šampionata, na reliju Monca (uz solidne bodove na ispitu „power stage“ koji donosi dodate bodove)…pa bi u tom slučaju osvojio još jednu titulu.

RallyRACC Catalunya

Reli je počeo veoma loše za temperamentnog Japanca Katsutu Takamota, koji je u minulim vremenima ove godine znao da bude najbrži od kompletne elite premijer klase (ima čak 5 pobeda na brzinskim ispitima). Katsuta je već na prvom brzincu pogrešio u jednoj krivini, uleteo je u zaštitnu metalnu bankinu propisno udario prednji levi deo svoje „tojote jaris WRC“. Katsuta ima 28 godina, rodjen je u Nagoji. Sa 12 je počeo da vozi karting, potom formulu čelendž u Japanu a zatim je stigao do 3. mesta u formuli 3 svoje zemlje. Odlazak u Finsku i kontakt sa čuvenim četvorostrukim reli prvakom sveta, Tomi Makinenom, odredio je njegov budući sportski put.

Prvi krug relija u Španiji je doneo sledeći „podijum poredak“…..1. Evans – „tojota“ 2. Nojvil – „hjundai“ (+ 7.9 sek.) 3. Ožie -„tojota“ (+ 12.6 sek.)

Drugi krug je u samom otvaranju, na ispitu broj 4, doneo pobedu Tijeri Nojvilu koji se u odnosu na prvi prolaz, na stazi od 20 kilometara, popravio čak za 5 sekundi…..dok je Elfin Evans za čudo bio sporiji od svog prvog prolaska. Da li su u pitanju greške ili svest da ima bonus od 7.9 sekundi, ko zna, elem Evans je i dalje na čelu. Svoju vožnju je „podigao i Ožie, ali, i dalje je na trećem mestu…..

Prvi krug je bio razočaravajući za Estonca Tanaka, zaostao je za Evansom 33.1 sekundu. Očigledno je zaključio da mora „pogurati“, pa je u tom nastojanju napravio grešku-izletanje sa trase i oštetio je svog „hjundaia“.

Ispit broj 5 donosi još ubedljiviji trijumf Nojvilu (+ 7.9 sekundi) u odnosu na Evansa pa Belgijanac preuzima vodeće mesto u ukupnom poretku. Mnogi se žale na prljav asfalt i šljunak u krivinama, pa i Evans. A kako to izgleda…..naime svi na pojedinim mestima „seku“ krivine i točkovima nanose zemlju, prašinu i kamenčiće na stazu, tako da zavoji postaju male makadamske prepreke, klizave za „slik“ pneumatike….ali kako je bilo Evansu…tako je bilo i Nojvilu.

Završni današnji ispit takodje dobija Belgijanac, ali samo za 4 desetinke, odnosno za 7 desetinki u generalnom poretku ispred Evansa….Ožie zaostaje za liderom 19.4 sekunde pa će subota biti veoma teška za ovu dvojku i trojku…Četvrti je domaći as Dani Sordo…..a ako neko od gore pomenutih pogreši eto na postolju i najstarijeg asa premijer klase – velikog džentlmena, 38. godišnjeg Dani Sorda.

Mali Oliver Solberg se drži, ali, očito je dobio savete od oca Petera i majke Pernile, da ne izigrava Sebastiena Loeba i da mora lagano učiti, učiti i samo učiti….

U kategoriji WRC 2, vodi Francuz Erik Kamili sa „sitroenom C3“, ispred Rusa Griazina sa „škodom“…Ostberg je menjao točak (izvesno prilikom silaženja sa asfalta i „sečenja“ krivine).

Finac Lindholm je u WRC 3 prvi sa „škodom“.

Subota donosi 7 asfaltnih brzinskih ispita.

Plasman posle 6 ispita (od ukupno 17):

1.Nojvil – „hjundai““

2.Evans – „tojota……+ 0.7 sek

3.Ožie – „tojota“…………+ 19.4

4.Sordo – „hjundai“…….. +24.8

5.Rovanpera – „tojota“… +38.0

6.Formo – „ford“……….. + 1.10.2 min.

7.Grinsmit – „ford“…… + 1.28.9

8.Solberg O. – „hjundai“…….+ 1.56.6

9.Solans – „hjundai“………..+ 2.30.5

10.Kamili (WRC 2) – „sitroen“…..+ 30.50.5

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rsčitanja : 353Komentari