home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
44. Dakar Rally

Armija maratonaca sa „kamazima“ i ove godine nema premca na najtežem svetskom maratonu, ovoga puta na 44. Dakar reliju, u Saudijskoj Arabiji. Četiri „kamaza 43509“ jurišaju u klasi 10.000 kubika na svoju 18. Dakar pobedu.

To su u plavom kamionu sa brojem 500 Dmitry Sotnikov (36 god.), Ruslan Akhmadev i Ilgiz Akhmetzianov, zatim u krstarici sa brojem 505, Eduard Nikolaev (37 god.) koji je već 14 puta na Dakaru, sa 5 pobeda kao suvozač, a u kabini su i Evgeni Iakovlev i Vladimir Rybakov.

U „kamazu“ sa brojem 501 nalazi se posada, Anton Šibalov (36 god.), Dimitri Nikitin i Ivan Tatarinov.

44. Dakar Rally

Najzad, u četvrtom „kamazu“ sa brojem 509 su najstariji medju vozačima, Andrej Karginov (45 god.), sa dve Dakar pobede i već deseti put na ovom maratonu, zatim Andrej Mokev i Ivan Malkov.

Sigurno svi znate, ali da opet naglasimo, SEDAM puta je na Dakaru slavio danas 52. „CAR“, Vladimir Čagin…Svi oni su vrsni majstori volana i odlični mehaničari.

44. Dakar Rally

Na ovom Dakaru sada, posle 6 etapa vodi Sotnikov…..Dmitri je  proizvod firme Kamaz. Rođen je u Naberežnim Čelnima i odrastao u Tatarstanu kao i većina njegovih prethodnika. Mladi Dmitri se penjao na lestvici jednu po jednu stepenicu. Njegova prva pobeda stigla je na reliju Put svile, a druga na Afričkoj Eko trci….. i to mu je donelo ulazak na Dakar 2014. Na početku, u ulozi podrške slavnim, Nikolajevom i Karginovom, stekao je iskustvo potrebno za pobedu. Njegov Dakar 2021. bio je „remek delo“, s pet etapnih pobeda i dva druga mesta u prvoj nedelji relija. Tada je mogao videti kako to izgleda, uz pomoć Shibalova, Mardeeva i Karginova. Tokom celog mitinga nikada nije završio lošije od četvrtog mesta u etapi. Taj prvi trijumf u Dakaru 2021. bio je nešto što je promenilo igru. Sotnikov je osvojio Zlato Kagana i Silk Way Rally, dva referentna relija za ruske kamione. Ruska firma mu je poverila novi Kamaz K5, s kojim će sa svojim uobičajenim suigračima Ruslanom Akhadejevim (navigator) i Ilgizom Ahmetzianovom (mehaničar) pokušati opet osvojiti Dakar.

Želimo im SREĆAN BOŽIĆ, dobro zdravlje,dug i lep život a na ovaj dan koristimo priliku i isto poručujemo i NAJVEĆEM SRPSKOM SPORTISTI SVIH VREMENA, našem Srbinu, Novaku Djokoviću.

Iskreno i s poštovanjem pozdravljamo i lavovski hrabrog Grka, Marinosa Ricudisa, koji je danas Srbiji čestitao Božić i sve nas podsetio da je 1999. kao kapetan broda odbio da učestvuje u NATO akcijama bombardovanja, rekavši…. „Kao pravoslavac ne mogu učestvovati u napadima na bratski narod“…… Zbog toga je u Pireju osudjen na dve i po godine zatvora.

O „kamazu“ i Rusima svoj utisak i jednu anegdotu izneo je i naš poznati šampion auto sporta 58. godišnji Dragan Simić – „Simke“ (14 puta državni šampion relija, brdskih i kružnih trka, odličan karatista, nosilac zvanja „Majstor karatea 8. dan“):

„Imao sam priliku da upoznam Viktora Moskovskog ( Moskovskikh ), prvog  pobednika Dakara s „kamazom“, 1996. godine. On je od nagrade kupio polovni ali luksuzni „mercedes“ i kod kuće ga je s ponosom pokazao ženi. Njegova supruga je momentalno spakovala svoje stvari i otišla kod roditelja uz poviku ….ja nemam para za veš mašinu a ti kupuješ „mercedesa“. Na kraju su to nekako izgladili. Imao sam tu čast da budem njegov gost u hotelu gde mu je uručen orden od predsednika Jeljcina. Pred neposrednu dodelu odlikovanja, pozvao je predsednika auto kluba „Levša“ iz Tule, i mene, da budemo sa njim dok se priprema. Tada je prvi put obukao svečano odelo….nije ga imao ni na sopstvenoj svadbi, ali protokol je protokol. Videlo se da se u odelu oseća nelagodno. Čim je dobio odlikovanje odmah je otišao u sobu da se presvuče.“

Na današnjoj etapi 44.Dakar relija, zapravo na specijalu, u klasi motociklista najbrži je bio mladi Sanders, a u generalnom je i dalje vodeći Sanderlend, ispred Walknera (+ 2.39 minuta), Sanders je treći (+ 5.35).

Sagmajster je za sada na 110. mestu specijala i 109. u generalnom plasmanu….

U klasi automobilista specijal je pripao Teranovi, ispred Ekstroma i Al Rajhija……Naser Al Atija je bio 10….ali on odlično zna da mora završavati specijale i čuvati prednost na vodećoj poziciji. Sada taj dobitak iznosi čak skoro 49 minuta…Al Rajhi je izbio na drugo mesto u generalnom, a treći je Sebastien Loeb.

U klasi kvadova specijal je dobio Rus Maksimov, kod lakih prototipova Amerikanac Kuintero, u kategoriji SSV Poljak Goczal, a medju kamiondžijama Rus Karginov.

Subota je dan odmora na 44. Dakar reliju.

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rsčitanja : 475Komentari